Ulfsunda Slott

På Ulfsunda Slott säger man att ingen dag är vardag, vilket är ett underbart och passande motto. Slottet, som ligger i Bromma strax utanför Stockholms innerstad, är omkring 400 år gammal men bjuder på en allt annat än mossig upplevelse med 54 unikt designade rum, mysiga umgängesytor, vackra omgivningar och kanongod mat. Vi checkar in i bröllopssviten som är guldigt maffig med ett rymligt badkar utanför badrummet så man kan bada medan man umgås i sviten! Hurra för sådan lyx! Vi har med oss hund, vilket personalen verkligen omfamnar och lilla Alice följer med både på rundtur och middag. Vi älskar att hund ses som ett plus och inte något som skapar problem.
Ett glas bubbel i huvudbyggnadens övre lounge är perfekt innan vi intar en trerätters som är stora tummen upp: Det lättrökta oxinnanlåret till förrätt är så gott och regnbågen med kräfta, kryddost och anis är perfekt tillagad. Att det är lite mycket kladdkaka till efterrätten med kaka, hallonsorbet och svartpepparkryddade hallon kan vi leva med. Kunnig personal med känsla för vinservering är också ett stort plus som ger guldkant på kvällen.
Slottet byggdes i mitten av 1600-talet av en svensk general och har genom åren haft en rad olika ägare. Under tidigt 1900-tal var det en vårdinrättning för ” lättskötta sinnesslöa, alkoholskadade och andra kringströvande varelser”, en formulering man kan skratta lite åt efter att en hel kväll druckit grymma viner från slottets maffiga vinkällare…
Dubbelsängen känns som gjord för prinsar och vi sover som sådana tills det blir en morgonpromenad nedanför slottet vid Ulvsundaviken.
Frukosten är också grym, rejält matig med bland annat en äggröra to die for och härliga belgiska våfflor.
Den kan också ätas utan att man bor på slottet och kostar då 235 kr per vuxen. Det är också väldigt lätt för en icke bilburen stockholmare att ta sig hit, bussen från Alvik stannar precis utanför slottet.

Ulfsunda Slott var med andra ord en härlig upplevelse för både kropp, gom och ögon, och vi återvänder gärna.
Prisexempel fre, Övernattning för två inkl trerättersmiddag + varsitt glas Champagne + frukost, 3510 kr.
Ulfsundaslott.se

———————

Teleborgs Slott

Utanför Växjö ligger Teleborgs Slott som en excentrisk greve, Fredrik Bonde af Björnö, lät bygga som morgongåva till sin unga fru Anna Koskull. Slottet var inflyttningsklart 1900 och ser ut som ett riktigt sagoslott, och utsågs nyligen till Kronobergs största underverk. De senaste två åren har slottet varit inspelningsplats för Stjärnorna på Slottet, vilket betyder att det i jul dyker upp i rutan igen. Då med bland annat Camilla Läckberg och Sven Melander. Idag är slottet främst hotell och här finns totalt 30 rum och vi checkar in i bröllopssviten, som också var Anna Koskulls sovrum en gång i tiden (och Ann-Louise Hansons i senaste säsongen av Stjärnorna). Rummet är rymligt och vackert, men det är märkligt att sängen består av två enkelsängar. Vill man verkligen ligga i glipan på sin bröllopsnatt? (det ska dock tilläggas att det finns rum med dubbelmadrasser). Badrum finns inte i rummet men det är bara charmigt att leva lite äkta slottsliv.
Teleborgs slott serverar a´la carte meny och den är variationsrik. Vi slår oss ner i slottssalarna för en trerätters middag. Slottets egna Toast Skagen till förrätt har generöst med räkor, men att man bränt brödet hårt på ena sidan solkar upplevelsen en aning. Huvudrätten är vassare: Den ångade rödtungan faller isär fint och matchas fint av den rostade kycklingskyn och fänkålsdillen, och Steak sandwich med flankstek smälter i munnen. Efterrätten med tre olika ostar kunde kanske varit lite mer ”lokal”, men det havtornsinkokta äpplet med vaniljcreme är mumma för gommen.
Under hela vår vistelse tar en ung man hand om både servering och incheckning, och han är både kunnig och charmig. Vi får till exempel en mysig historielektion om slottet till kaffet, vilket klart förhöjer vår vistelse.
Slottet ligger precis vid sjön Trummen och en promenad runt sjön är rogivande. Brygghuset är väl värt ett besök för fika eller öl, särskilt onsdagarnas prisvärda tapasbuffé i After Work-anda rekommenderas. Överhuvudtaget är det lugnt och mysigt här och vi sover som prinsar (bortsett från glipan).
Frukosten är trevlig och vi plussar serveringen av ingefärashots så här i förkylningstider. På väg från hotellet bjuds vi ytterligare en historielektion av en taxichaufför som kan allt om slott och europeiska kungar. Tio minuters taxiresa har aldrig varit lika utbildande.

Prisexempel fre, Jättepaketet: Övernattning svit, choklad & mousserande på rummet vid ankomst, vin innan maten, trerätters middag, fika, och frukost: 3546 kr/par.
Teleborgsslott.se

———————-

Södertuna Slott

Södertuna slott är det perfekta utflyktsmålet om du vill bo på slott en natt eller en helg. Det är vackert, romantiskt, mysigt och fantastiskt belägen vid sjön Frösjön med utsikt över Gnestas hamninlopp. Inte undra på att de vunnit Årets Slottshotell de fyra senaste åren.
En liten detalj bara – det spökar på slottet. Dels i ett av rummen och dels finns ”svarta damen” på slottet. Men det är väl inget hinder, eller?
Spöket sägs vara en ung kvinna som jobbade på slottet för många hundra år sedan och som blev gravid i tidig ålder med dåvarande slottsherren. Kvinnan låstes in i ett av rummen och skildes sedan från sin son när han föddes. Och det sägs att kvinnan dog i rummet men att hon nu lever kvar som vålnad och letar efter sin son och skrämmer bort ensamma män.
Vilket rum det handlar om vill jag inte avslöja men det är ett av de allra finaste. Och det har hänt att gäster velat byta rum efter att ha blivit ordentligt uppskrämda.
Men säg det slott där det inte spökar och Södertuna slott har även annat att erbjuda.
När man anländer till Södertuna och dess 1700-tals miljö efter en dryg timmes bilkörning från Stockholm parkerar man bilen och promenerar upp för grusvägen mot Slottet genom den vackra allén. Redan här är det vackert som på film.
Slottet har 70 rum samt 5 sviter (de kallas slottsgemak), samtliga belägna i någon av slottets flyglar.
I huvudbyggnaden finns stora vackra salar, både på våningsplanet och en trappa upp där matsalen är. Trots att slottet var ordentligt bokat när jag var där så fanns gott om plats i de olika sittgrupperna  i salarna så det var bara att slå sig ner med ett glas rött framför öppna spisen och njuta av spraket, lugnet och den vackra inredningen och på en tavla kan man läsa att Prinsessan Christina invigde slottshotellet i dess nuvarande skepnad 1986.
Innan middagen hinner jag både med ett dopp i slottets inomhuspool som ligger i en av flyglarna samt en promenad med min hund i slottsträdgården. Vackert och romantiskt. Och extra plus för att min hund fått en egen säng, matskålar samt en liten filt på rummet. Personalen vet att vägen till husses hjärta går genom hunden…
Dags för middag.
En trappa upp i huvudbyggnaden ligger matsalen – eller matsalarna – här ligger det fyra, fem stora rum i fil med små bord – oftast dukade för två personer – med vita dukar i varje rum. Det är kristallkronor i taket, dov belysning, knarriga golv och stora mönstrade mattor.
Menyn är säsongsny och varar till jul. Det mesta är närodlat –  det är grädde från ”ödmjuk bonde” och kanin från grannbyn, ost från Östergötland och flankstek från Uppsala.
Jag serveras en nattbakad ekologisk rotselleri till förrätt som är så god att jag börjar skratta, därefter en rejäl bit piggvar, lite ost som mellanrätt (som jag kunde varit utan) samt slottets strudel med äpple till efterrätt.
Och kökets utvalda viner till det.
Summa summarum: Helt fantastiskt.
På kvällen blir det en längre promenad längs med allén och sedan lite avkoppling i en av sofforna i den inglasade och nybyggda verandan på slottets långsida innan sängen kallar.
Frukosten håller hög klass och jag unnar mig en nygräddad våffla och sätter mig ute på terrassen och ser ut över slottets trädgård istället för att sitta i de stora salarna. Här inne dukas det ofta upp till bröllop, minst ett per helg under våren och sommaren. Men ytterst få har varit gaybröllop. Märkligt kan jag tycka. Det är fantastiskt vackert här, det ligger bara nån kilometer från Gnesta och det är nära till Stockholm och det finns plats för övernattande gäster på slottet.
För inte är det väl spöket och svarta damen som skrämmer?

Prisexempel fre: övernattning, eftermiddagsfika, 3-rätters middag, frukost, samt tillgång till spa 3390 kr/par.
Sodertuna.se

Anders Öhrman & Ronny Larsson