Efter en grym flygresa med Icelandair (hallå, ginbibliotek och RuPauls Drag Race i tv-utbudet!) intar jag amerikansk mark.  Det är endast 45 minuters bilväg mellan nämnda städer och under fyra dagar ska jag suga ut det mesta ur Texas tredje och fjärde städer (Houston och San Antonio är större) . När vi landar på flygplatsen sent på fredagskvällen smeker den varma luften kinden, och det luktar nystädat USA-hotell när jag checkar in på eleganta Omni Fort Worth Hotel (1300 Houston St). Jag ger mig genast ut för att utforska nattlivet. Det finns tre gayställen i Fort Worth, och alla jag pratar om säger att nattlivet i Dallas är bigger och better. Men jag gillar småskaligt, och hittar roadhousegayklubben Changes i utkanten av stan. Biljardbord, jukebox och en lång bardisk möter mig när jag beställer en vodkacola. Drinken kickar in (okej, drinkarna), medan jag spelar Ace of Base i jukeboxen och börjar prata med en Genie, en transkvinna som bott här hela sitt liv. Hon är där med sin pojkvän och de har varit ihop, till och från, i tre år.

– Situationen för LGBT-personer är okej. Vi är inte vara öppna med vår relation, men alla hemma i (närliggande staden) Arlington vet vem jag är och lämnar mig ifred. Texas-borna är inte så trångsynta som man tror. Vi lever våra liv utan att lägga oss i andras, fastslår hon och ryker på axlarna när jag försöker få igång en Trump-diskussion. Hon vet att han är emot såna som henne, men orkar inte diskutera ikväll.

Utanför baren star Burt och John och röker. De är sextio-something, har rutiga skjortor, och håller med Genie om att Fort Worth och Texas ändå är rätt bra.
– Det finns områden man inte ska röra sig själv i, som husvagnsparken här i närheten, men det är inga problem att vara gay här. Man sköter sitt.

I samma ögonblick de säger det kommer en i princip naken man, täckt i blod, gående längs vägen. Mina nya bekantskaper konstaterar torrt att det nog är en knarkaffär som gått knas och att han är känd i området. Ofarlig, om man håller sig borta från honom. Jag går in i baren igen, och lovar mig själv att beställa mina Uber-bilar från dörr till dörr.

Dagen efter blir det frukost på Taco Libre (2700 W 7 th St), svingoda Margaritas och eleganta men små tacos, en perfekt start på dagen för mig. Kärnan av Fort Worth är Sundance Square. Den är ganska lätt att få grepp om och här ligger en stor härlig fontänpark där kidsen springer mellan vattenstrålarna. Här finns också en berömd väggmålning, Chisholm Trail Mural, en hyllning till statens alla boskapsskötare. Massa schysta restauranger, biografer och flera stora butikskedjor ligger intill och i närheten också JFK Tribute (815 Main Street Fort Worth), som är en hyllning till presidenten som mördades bara ett par timmar efter att ha talat i just här i november 1963.

Fort Worth är mest känt för sitt stora cowboy & western-område, Stockyards National Historic District. Här finns de gamla salooner, hotell, affärer med boots och hattar, samt barer som andas western. Härifrån utgår även bokskapsvallningen två gånger om dagen (131A E. Exchange Ave). Det är fascinerande att se de stora Texas-korna inta gatorna men det är inte så dramatiskt som det annonseras. Korna lunkar fram med sina stora horn och man får gott om tid att ta bilder. Närliggande Stockyards Station (130 E. Exchange Ave) samlar allt under samma tak och här finns allt I westernväg. Jag köper inget. Tycker inte riktigt att jag kan bära upp looken.

Middag blir det på  Joe T. Garcia’s (2201 North Commerce Street), ett av stans största mexiställen med plats för över 1000 personer på en gigantisk uteservering. Portionerna är stora och drinkarna är billiga, men det är i enklaste laget. Ta hellre ett genuint mexiställe. Det finns många i denna Mexiko-gränsande stat. På kvällen blir det klassisk rodeo men jag lämnar den stora byggnaden efter fem minuter. En vidrig atmosfär med hög musik, djur som är stressade och feta amerikaner I hatt som skriker. Nä, denna vidriga tradition kan kyssa mitt texASS.

Jag styr istället kosan mot The Urban Cowboy Saloon (2620 E Lancaster Ave) i hopp om att få se bögar i cowboyhatt. Men icke. Det blir däremot billiga drinkar 2,50 dollar för en grogg), plus halvdan dragshow. Kul att se att en hel del RuPaul-drugor uppträtt här, i vad som känns som en riktig avkrok. Kvällen bär mig vidare till Reflection (604 S Jennings Ave). Här talar vi klassisk gayklubb med lite dyrare drinkar, män i tighta t-shirts, pophits och faghags. Avslappnat och kul, och Jeremy, 28-årig elektriker berättar att detta är det enda stället värt att gå ut på i FW. Annars väljer han alltid Dallas. Sover du över där?, frågar jag naivit
– Oftast får jag napp, annars kör jag hem. Jag dricker inte så mycket, säger han, sveper sin tredje shot för kvällen och går mot bilen.

Dagen efter kräver brunch. Righteous Foods Café (3405 West 7thStreet) är fräscht, trevligt och organiskt. Deras Meaty Omelette går inte av för hackor. The National Cowgirl Museum and Hall of Fame (1720 Gendy St), där storyn om kvinnor inom westerkulturen får ta plats är dagens måste, och  väldigt stärkande efter att jag oftast fått se cowboy-män överallt. Närliggande Modern Art Museum (3200 Darnell St. Fort Worth) är snyggt på utsidan och härbärgerar verk av Francis Bacon, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Cindy Sherman och Andy Warhol.


Efter lunch bär det av mot Dallas. Jag har egentligen bara ett mål där: Southfork Ranch, ni vet tv-serien Dallas hemvist för familjen Ewing.
Men först ska jag tas med på andra begivenheter.

 För att få den bästa kollen på staden som är känt för tv-serien, sitt amerikanska fotbollslag och mordet på John F Kennedy, åker jag upp till GeO-Deck i Reunion Tower (300 Reunion Blvd E). Tornet är ett ikonisk turiststopp där man ser över hela stan. Dessutom snurrar den övre delen i tornet så man kan se hela Dallas. Kul!

Shoppningen i Dallas gör man bäst i något av de stora mallen. Galleria Dallas (13350 Dallas PW) har alltifrån Macys och Gucci till Abercrombie och Banana Republic. Personligen lyckas jag alltid fylla resväskan med saker från Target, och det finns det många i Dallas utkanter. Ta en Uber! Men roligare är att söka sig till The Bishops Arts District i sydvästra Dallas som är bohemiskt och fyllt av roliga små butiker med allt möjligt i. Originell shopping galore!

Kvällen tillbringas i supermysiga stadsdelen Deep Ellum, som länge var förfallet men nu är hippast i stan. Här finns massor av musikbarer, butiker och restauranger. Jag rekommenderar verkligen Harlowe MXM (2823 Main St), med sin härliga takterrass och cocktails som jag skulle kunna leva på.  Dot’s Hop House & Cocktail Courtyard (2645 Commerce St) är inte lika fancy men avslappnat och coolt att sitta på en innergård med trampad jord och en enorm kristallkrona som lyser upp.

Gaylivet i Dallas är som jag misstänkt betydligt mer omfattande än i grannstan och jag håller mig till Cedar Springs Road i området Oak Lawn. Här ligger gayklubbarna och barerna på rad, och det är bara att vandra in och ut. Älskar att det finns ett bögställe som heter JR:s Bar & Grill medan flatornas samlingspunkt heter Sue Ellens. Sue Ellens är oväntat bögvälkomnande och jag hänger ett bra tag med Jessie, Dana och Meg, som hyllar stans gayliv.

– Här finns nåt för alla och även om bögarna numer hittar varann på Grindr lever barerna upp om helgerna, säger de innan de intar karaokescenen.

Round-up Saloon är ett av de största och väldigt western charmigt, slitet men avslappnat. De hetare muskelbögarna verkar välja  sportbaren Woody´s med schyst takbar och sport på tv-skärmarna. Här ligger också klubbiga Station 4, läderhårda Eagle och gemytlige Cedar Springs Tap House.

Dag två i Dallas tar mig med på en nästintill religiös upplevelse. Jag älskar att besöka historiska platser. Ställen jag sett på tv- film och sett på bilder sedan jag var liten. På Sixth Floor Museum at Dealey Plaza(411 Elm ) får man storyn om The Kennedys i allmänhet och JFK i synnerhet. Och här får man veta hur mordet på honom gick till. Varför? Jo, för från ett av fönstren kan du se den exakta platsen där den ikoniska presidenten sköts till döds den 22 november 1963. Två stora vita kryss på asfalten markerar exakt där skotten träffade Kennedy. Gripande, mäktigt och otroligt bucket-list-bejakande.

Är man på presidenthumör kan man även checka in George W. Bush Presidential Library & Museum(2943 SMU Boulevard) vilket är unge Bushs egna museum över sin förträfflighet. Självklart är det mycket 9/11, men jag fastnar för den pågående First Ladies-utställningen där presidentfruarna lyfts fram. Det blir otroligt fnissigt att se Melania Trumps modellbild bredvid tanter som Barbara Bush, Ladybird Johnson och Nancy Reagan.

 På kvällen testas hyllade restaurangen och takbaren HG Sply Co.(2008 Greenville Ave). Även här supergod och prisvärd mat med cocktails to die for. Efterrätt blir det på intilliggande  Steel City Pops (2012 Greenville Ave) där de gör glasspinnar enligt dina önskemål.  Drinkar utomhus i bohemiska trädgården på Truck Yard (5624 Sears St) är sedan ett måste. Så mysigt.Spana också in Dallas Arts District som är 19 kvarter där alla konserthus, museums och utställningar samlats i centrala Dallas. Art galore!

 

Twitter: @visit_dallas |  Instagram: visit_dallas

Twitter: @visitfortworth | Instagram: @visitfortworth |