Redan i den pampiga entrén möts man av historiens vingslag där flera originaldetaljer bevarats runt den tunga entrédörren sedan Bankaktiebolaget Södra Sverige huserade i huset. Då var ekorren och ugglan en symbol för banken. Idag har Bank Hotel sparat ugglan – som representerar klokhet och vishet – som symbol för hotellet. Ekorren däremot, som står för sparsamhet, fick stryka på foten. Det förstår jag, för Bank Hotel känns allt annat är sparsamt.
Bank Hotel har 115 rum och vi checkar in en måndagskväll och får rum på 7:e våningen med utsikt över hustak, Strandvägen och Kaknästornet. Rummet är luftigt och snyggt inrett i dova färger. Vi äter middag i hotellets restaurang Bonnie (humoristiskt döpt efter rånarparet Bonnie & Clyde) och matsalen är så snyggt inrett att vi står stilla i entrén och bara gapar. Marmorn, graniten, det svart/vit-rutiga golvet, de smaragdgröna sofforna med nitar i guld längs kanterna. Det gamla som möter det nya. Det är en fröjd för ögat och tankarna far till exklusiva The Ned i London. Hotellets guest relation manager Niklas hälsar oss välkomna och vi njuter av en tre-rätters med både fisk (älskar restauranger som serverar piggvar 365 kr) och kött (oxfilén för 415 kr är gudomlig). Efterrätten Smash the piggy bank (295 kr) är så stor att den måste delas på två och in kommer björnbär, vaniljparfait, hasselnötter, kolasås och en spargris i choklad (vi sitter ju ändå i en gammal bank) som vi får slå sönder med en liten hammare och små maränger trillar ut. Proppmätta och nöjda tar vi efter middagen en drink i baren Papillon som ligger i anslutning till matsalen. Där råder lugnet själv.
Därefter hinner vi med en kvällspromenad i området och Frank Sinatras Strangers in the night ekar längs med husväggarna från Bistro Arsenalens uteservering mittemot. Luften är frisk och natthimlen stjärnklar när vi sedan drar oss tillbaka till rummet.
Stureplansgruppen som äger Bank Hotel har lagt ner 15 miljoner på den spännande konst som pryder hotellets offentliga utrymmen samt hotellrummen och senare i höst kommer en konsthall öppnas i källaren, dessutom ska hotellets mer partyglada bar Sophie’s öppna om bara några veckor medan en takbar ska stå klar till nästa sommar.
Vi sover sedan fantastiskt, tar årets skönaste dusch på morgonen och äter sedan årets godaste frukost i matsalen. Hur kan gröt och äggröra smaka så gott? Himmelskt.
När vi checkar ut är det en annan gäst som checkar in. Han ska bo här i fem nätter. Jag känner att jag vill råna honom på hans övernattningar. Men så ser jag en av alla ugglor i receptionen och klokheten tar över.
Vi får helt enkelt komma tillbaka en annan gång.

 

Bank Hotel
Arsenalsgatan 6, Stockholm
Rum: 115 rum, Från 2500 kr till 13 000/natt