En gång i tiden var Rotterdam världens största hamnstad. Läget vid Rhens, Maas och Scheides floddelta gjorde Nederländernas näst största stad till vägen in i Europa. Precis som många europeiska hamnstäder så har även Rotterdam fått en renässans, en ny profil. Den smutsigt slitna staden har idag blivit en vacker weekend-ort med massor av schysta restauranger, barer och stadsdelar som fått nytt liv.

     Vi landar på Amsterdams flygplats Schiphol tidigt fredagsmorgon och tar därifrån tåget för ca 15 euro i 20 minuter till Rotterdam. Centralstationen är en cool byggnad i centrum och via tunnelbana och spårvagn kan vi snabbt ta oss genom staden mot vårt hotell. Kommunikationerna är oerhört bra med logiska linjer, fräscha vagnar och långt ifrån trånga stationer. Man kan till och med åka till Haag, Nederländernas tredje stad, med tunnelbanan. 

     Vi checkar in på Room Mate Bruno, ett nybyggt designhotell som ligger i Pakhuismeesteren, en del av stan som tidigare bestod av lagerlokaler. 

     Idag ligger flera hotell i området och omgivningarna påminner lite om Meatpacking District i New York. Room Mate Bruno är coolt och färgglatt, och förenar retro med ny spännande design. Och vi älskar att frukosten (som dessutom är grymt utbudsrik), ingår i priset och serveras till 12! 

     I samma byggnad som hotellet ligger också Foodhallen, ett nyöppnat afterwork-populärt tillhåll med massa små matställen och en stor schyst bar. En slags vuxen foodcourt med alltifrån vietnamesiskt och italienskt till burgare och dumplings. Ett måste om man är i området! I närheten ligger också Nederlands Fotomuseum, som har fotoutställningar som byts ut med jämna mellanrum.

     Rotterdam är lättnavigerat och vi promenerar snabbt genom stan. En av de mest kända sevärdheterna är ”kubhusen”, designade av Piet Blom. Bostadshusen är faktiska kuber som lutar 45 grader. Ett hus är museum där man kan se hur det är att bo i. Men museet i sig är oimponerande då man bara ställt in lite fula möbler och ytorna är väldigt sjuttiotalsskabbiga. Men för 3 Euro är det ändå värt att kolla in.

     Intill ligger en annan sevärdhet, Markthal, en stor (mat)marknadshall i fantastiskt cool design. Här kan man gå runt och köpa godsaker eller äta en god och billig lunch. Klart värt ett besök!
Shoppingen är riktigt bra i centrala Rotterdam, särskilt Lijnbaan, som är Europas första bilfria shoppingstråk, och Beurstraverse. Här omkring ligger alla butikskedjor och snabbmatsrestauranger. Är det shoppingmalls man är ute efter rekommenderas Alexandrium och Winkelcentrum Zuidplein. Båda har enorma butiksutbud bland annat billighetsjätten Primark, och är enkla att ta sig till med Metron (tunnelbanan). Kort köps i automater vid stationerna och ett dagskort kostar 8 euro. Tvåtimmarskort 3,50 euro.

     Fredagskvällen äter vi en fantastisk middag på Ayla, en restaurang med medelhavsispirerad mat. Cocktailsen är att dö för och de tapas som serveras är gudomliga. Plocka in och dela på, och njut av femplussig service i en supermysig miljö. Klart ett av de bästa restaurangupplevelser jag haft i Europa!

     Vår utekväll börjar på opretentiösa Bar De Regenboog. En liten gaybar som spelar poppiga gayhits med supermysig stämning.  Det blir rejält drag runt midnatt när alla bögar med faghags drar in och sjunger Spice Girls-hits.

Efter det intar vi Strano, som är granne. En halvtrappa ner i en rätt liten bar är det packat med snygga bögar. Det är lustigt att klientelet kan skilja sig mycket mellan två så närliggande gaybarer. Lite mer housefeeling i musiken här, och i vimlet syns holländske porrstjärnan Logan Moore. 

     Café Keerweer är ett annat kul alternativ, ett folkligt avslappnat ställe som är lite av ett dragqueen-tillhåll och har öppet till 06. Under Pride anordnar de stora fester där gamla ESC-stjärnor uppträder.  Missa heller inte Bar Loge 90 som är ett alternativ för den äldre publiken. Mysigt och chillat, med happy hour och mycket retromusik. 

     Under lördagen promenerar vi gatan Meent i östlig riktning från centrum, bort till Pannekoekstraat, en gata med småbutiker, barer och caféer. Här ligger ginbaren Tante Nel och restaurangen Prosecco & Pizza. Gott och prisvärt (och när vi var där en grymt söt servitör). Ni måste ta en Prosecco Limoncello!
     Eftersom Rotterdam är en vattennära stad rekommenderas också en tur på Nieuwe Maas med nån av de stora turistbåtarna. Eller varför inte en promenad över Erasmus-bron, döpt efter filosofen från staden, som också gett namn till universitet.
     Rotterdams silhuett med flera skyskrapor skiljer sig från andra holländska städer. Då stan bombades sönder och samman av tyskarna under Andra Världskriget (och fick den holländska regeringen att kapitulera) så saknas de där gamla husen och den sentimantala inställningen till förändring. Men det är också det som gör Rotterdam coolt.

     Tips: Skaffa ett Rotterdam Welcome Card, som ger fri transport på buss, t-bana och spårvagn plus en massa rabatter på museum, turistattraktioner och restauranger. Tre dagar kostar 21 Euro.

KLM flyger till Amsterdam, och sedan är det bara att ta tåget i ca 25 min från Schiphol till Rotterdam centrum.