Spahotellet Yasuragi ligger längst ut på Hasseludden med utsikt över Lidingö och Stockholms skärgård, det har nyligen renoverats för flera hundra miljoner kronor av ägaren

samt tilldelats det prestigefyllda priset Best Luxury Resort Spa in Europe. Jo, jag tackar.
Yasuragi betyder bland annat ’lugn och harmoni’ och det är precis vad vi finner här ute. Men gör inte som jag och amatörmässigt ta med en väska full med ombyten. Vid incheckningen får du en Yukata, en slags bomullsrock, som alla har på sig under hela vistelsen (även till middagen). Det här gör att alla gästerna hamnar i något slags utopiskt jämställt sammanhang. Som om vi befinner oss i ett stort rymdskepp långt från verkligheten. Det är fredag, jag åker med en kompis och det känns som vi är det enda paret som inte är ihop. Och även de enda som inte är hetero. Par kommer hand i hand, på rad. Det hålls händer, det pussas i pooler och gullas i restaurangen. Yasuragi är en plats där kärleken kan och får tid att blomstra och även om vi inte såg till några gaypar just denna helg (gaysen kommer hellre på vardagar) är jag säker på att det inte hade varit något som helst problem om vi varit två killar eller två tjejer som kyssts och hållit varandra i hand. Yasuragi känns gayvänligt. Och vad annat kan man vänta sig när spachefen är bög och fastighetschefen flata och företaget vänder sig till homosar i sina annonser. Visste ni förresten att det var en flata, arkitekten Camilla Wessman, som var ansvarig för skapandet för 20 år sedan av konceptet på Yasuragi?
Renoveringen av Yasuragi har varit massiv. Den stora poolen har delats in i olika små ”rum” som man kan simma omkring i, det har byggts en kolsyrepool modell större, saltad ångbastu med mera. Har du varit här förut kommer du inte känna igen dig. Utomhus finns de sköna varma och grunda poolerna i etage och när mörkret lagt sig är det klart romantiskt att ligga i skenet av lyktorna och låta kroppen slappna av.
Middagen på kvällen, Teppanyaki, är en höjdpunkt under vistelsen, sex-åtta personer sitter runt en stekhäll med kocken lagandes mat framför oss. Det är både underhållande och ett trevligt sätt att enkelt börja prata med sina bordsgrannar. Kocken Martin lagar till den ena rätten efter den andra, det bjuds på svamp, pilgrimsmussla, kyckling, kött och lite efterrätt. Tidigare på dagen provade vi även några snacks i den lilla veganbaren och serverades rätter vackra som konstverk. Vi bor i en juniorsvit med utsikt över havet och med en terrass som slår det mesta. Och vi sover sen fantastiskt. Det är knäpptyst. Precis som det ska vara.
På morgonen hinner jag med en halvtimmes bastuyoga och en helt underbar bambumassage, där tyngdlyftar-Boris från Ryssland med biceps stora som mina lår, rullar varma bambupinnar över kroppen, han tar i ordentligt och efteråt känner jag mig både lättare och lite utbakad. Jag lämnar sedan Yasuragi med en orörd väska men med en kropp som känns utvilad och bra mycket lugnare. Och med en längtan att åka tillbaka med någon jag är tillsammans med.

Yasuragi
Hamndalsvägen 6, Saltsjö-Boo. Pris: 1 natt fre-lör, 2 pers. Juniorsvit inkl middag, frukost, spa & 1 st bambumassage 9500 kr. (billigare övriga dagar)