Kristin Hansen är VD och grundare av Hansen & Partner, ett företag som riktar sig till turism och event. I maj nästa år är det dags för ELLA festival, en stor fest för lesbiska kvinnor som vill knyta nya kontakter, gå på föreläsningar och prova roliga aktiviteter. Festivalen har snabbt blivit väldigt populär. QX har pratat med Kristin Hansen inför kommande festival.

Få 5% på resan till ELLA Costa Rica som är 8-22 maj 2019! Använd koden QX2019 på hemsidan ellafestival.com
För att följa ELLAs projekt, klicka här.

Kristin Hansen tycker att festivalen bidrar till att stärka och hjälpa kvinnor.

Vad är målet med en sån här träff?
– Att skapa en plats där kvinnor känner sig trygga och fria, i sin identitet och i sin livsstil, där de kan vara sig själva. Vi vill att dem ska känna sig starka och lyckliga med vilka de är och visa att man som lesbisk kvinna också kan leva ett väldigt bra liv. Det är också bra kontaktnät med människor som har samma tankar och intressen, eftersom lesbiska kvinnor ibland har svårt att träffa andra lesbiska kvinnor.

Många ser väldigt positivt på de här träffarna, har ni förstått vad ni åstadkommer?
– Ja, nu när vi har lyckats starta en ideell organisation och att vi har projekt i Costa Rica, så är vi medvetna om att vi erbjuder något unikt. Intresset och de positiva reaktioner vi fått från lokalbefolkningen och lesbiska kvinnor i Costa Rica är ett kvitto på det.

Vad är det som får ELLA festivalen att sticka ut?
– Vi erbjuder en sofistikerad, inbjudande och säker plats för lesbiska kvinnor. Vårt företag erbjuder specifika tjänster till dessa kvinnor, vi själva som jobbar här är lesbiska, vilket gör att vi förstår deras behov. Vi förstår att kvinnor behöver ha roligt, känna sig bekväma i sig själva och vara motiverade.

Vilken påverkan har ELLA på nationell och internationell nivå? 
– Vi uppmanar kvinnor att vara öppna och starka. Allt fler kvinnor kommer ut och känner sig självsäkra på vilka de faktiskt är.

Tror du att unga idag har en annan mentalitet idag, jämfört med några år sedan? 
– Jag tror att de är öppnare idag. Eftersom hbtqi-personers problem har lyfts mycket av medier de senaste åren. De växer upp och är mer medvetna om mångfald och att förstå vad könsidentitet innebär. Men mobbning och diskriminering mot hbtqi-personer i Spanien fortsätter, även bland unga. Bland den unga generationen så lever homofobiska och transfobiska attityder fortfarande kvar. En studie som gjordes nyss visar att 80 procent bland unga mellan 15 till 29 år som bor på ögruppen Balearerna någon gång har upplevt diskriminering eller trakasserier mot hbtqi-personer.

Festivalen har många olika saker man kan göra, är det några andra event eller aktiviteter som ni ännu inte hunnit utveckla?
– Min dröm är att organisera, efter ELLA Costa Rica, en ELLA festival i Afrika. Jag har ett starkt band till Afrika, jag har spenderat många semestrar där. I Senegal har jag varit i flera veckor och ibland månader, då vi har ett familjehem där sedan jag var 13. Min moster flyttade dit för 50 år sedan, så det Afrikanska folket och hela kontinenten ligger mig varm om hjärtat.

– Jag har också lärt mig genom min pappas organisation Aide Gandiole, som jobbar med fokus på att förbättra levnadsvillkoren i regionen Gandiol i Senegal, att det finns många orättvisor och fattigdom. Därför är det viktigt att man stöttar och bidrar till utveckling av samhället. Jag har alltid velat flytta till Senegal efter mina studier, men jag kan inte det, eftersom jag är lesbisk. Just därför tycker jag det är viktigt att vi organiserar projekt även på den Afrikanska kontinenten. Då kan vi utbilda och göra människor medvetna där om hbtqi-personer.

Har du någon dröm, som ännu inte uppfyllts?
– Förutom de projekt och aktiviteter, så är min dröm att få slut på diskrimineringen som sker mot hbtqi-personer. Det är min motivation till att ordna ELLA festivaler och event, och nu är jag så stolt över att ha grundat organisationen ELLA Global Community. Den kommer låta oss fortsätta med arbetet för öppenhet och jämställdhet gentemot lesbiska, bisexuella och transsexuella kvinnor. Det blir långsiktigt och sträcker sig förbi turism och nöjesdelen.

– Vi tycker att alla kvinnor förtjänar att känna sig fria, respekterade och att ha vilken könsidentitet de vill utan att känna rädsla.