Viking Grace kryssar mellan Stockholm och Åbo och är det första passagerarfartyget i sin storlek som drivs av svavelfri, flytande LNG-naturgas och även det första fartyget i världen att använda ett system som omvandlar spillvärmen från fartygets motorer till ren och utsläppsfri el. Elen används bland annat till belysning ombord. Bara en sån sak.

Vi lämnar Stadsgårdskajen i Stockholm 7.30 och checkar in i en premiumsvit. Här finns ett gigantiskt fönster som ger fantastisk utsikt, och rymd åt hytten som också har soffa, kyl och en skön dubbelsäng. Badrummet är fräschare och större än vanligt och med smakfull inredning.

Frukost ingår i premiumhytterna och vi behöver inte köra storbuffé. Istället serveras vi en utbudsrik buffé i Oscar a´la Carte, en snygg mörkt inredd restaurang med stora panoramafönster. Allt finns, extra plus för goda tårtor och att ett glas cava ingår. Lyxigt värre och skönt att få avnjuta frukost  på tu man hand utan larmiga bufféköer.

Lyxig mat på ett enkelt sätt

Viking Grace inredning är riktigt snygg och det är befriande att visats i en miljö som är svalt nordisk och inte så guldprålig. Ombord finns flera olika restauranger med varierande utbud. Frank’s påminner om Vapiano till konceptet, beställ över disk och det laddas på ditt lånade kort som du senare betalar för när du går ut. Här finns burgare, pizza, husmanskost, sallader och urgoda ramennudelskålar. Jag tar Shoyu Ramen (Ramennudlar, fläsk-kycklingbuljong, kokt hönsägg, griskind, vårlök) supergott för 14 euro. Pojkvännen tar hamburgare på högrev. God men de tillhörande lökringarna var torrare än fnöske. Pizzorna ser dock delikata ut och alla priser är rimliga, från 13 euro och uppåt.

Andra matalternativ ombord är caféet Sweet & Salty och såklart The Buffét som serverar den klassiska buffén.

Unna dig en behandling, det förtjänar du

Innan middag checkar vi in på SPA på översta däck. Två stora bubbelpooler med utsikt över havet tronar i huvuddelen och vi njuter av såväl örtbastu, vanlig bastu och ett besök i kylande snögrottan.  Här finns också en bar som serverar frukt och vatten plus säljer alkoholhaltiga drycker. Vi tar en Sail Away, som är en kombo av ryggmassage med peeling och ansiktsbehandling och Captains choice, en ansiktsbehandling för män, som ger huden ny energi, allt med produkter från Babor.  Så skönt! Vi älskar också lugnet som infinner sig när man får ta på sig en badrock och stuffa runt i tofflor i avkopplande ångor.

Vi återvänder till Oscar för middagen. Skaldjursplatån för 50 Euro är magisk, kräftor, musslor, hummer. Krabba, räkor…. allt smakfullt upplagt. Servicen är extra fin och de mogna servitriserna gör ett strålande intryck. Vi kommenderar också en botanisering i den rika vinlistan plus att absolut testa desserterna. Mjölkglass och hallonsorbet med mjölkmaräng kan vara det godaste i efterrättsväg vi ätit. Även fartygets val av ostar från regionen är mums.  Intill Oscar ligger Champagne– och vinbaren Seamore som även har en take away butik. Besök!

Massiv taxfree

Grace stoltserar också med Östersjöns största taxfreebutik på 1 600 kvadratmeter. Öl, whiskey och champagne har egna utrymmen. Och man kan gå runt här bra länge. Victorias Secret Beauty har också en egen butik ombord.

Denna kryssning blev lugnare men för den dans- och partysugne finns coola Rockmore Bar, stora nattklubben Vogue med två våningar som kör liveuppträdande och dj:s till småtimmarna plus Retro Bar & Dancing som erbjuder alltifrån dansband och karaoke till quizar.

Vi vaknar utvilade i Stockholm tidigt dagen efter. Detta var en resa med Grace.

Prisexempel: Premiumfrukost med mousserande vin, entré till Spa & Wellness, spa-behandling 45 minuter, trerätters a la carte middag i restaurang Oscar (exkl. dryck) & del i Premiumhytt med dubbelsäng och havsutsikt 1.745:-p.p.