45 minuter utanför Gävle hittar ni Kungsberget. En stor skidort på en liten yta skulle jag vilja kalla det, i positiv bemärkelse. Med 22 pister, 12 liftar och en säsong som sträcker sig från december till april rivaliserar Kungsberget med vilken annan stor skidort som helst.

Vi checkar in i en 6-bäddars lägenhet som är stor och modern med en ”stug”-känsla. Vår lägenheten har balkong ut mot backen, en härlig vy som kommer passa perfekt tillsammans med en öl och jäger efter några timmar i backen.

För er som varit ute och åkt skidor brukar skiduthyrningen vara rena mardrömmen. Här går det snabbt, smidigt och personalen var väldigt hjälpsam. Har man inga skidgrejer inför resan, går det att lösa. Man kan nämligen hyra ALLT. Du kan i princip åka dit utan packning.

”I relaxrummet kunde vi ligga i fåtöljer och kolla på Melodifestivalen. Score!”

Den stora expressliften tar bara 3 minuter (om det inte är några stopp) upp till toppen, lyx! Väl uppe finns flera olika nerfarter att välja på. Vi åkte konstant i två dagar och hann aldrig tröttna. Det är en bra blandning av barnbackar, snowparks och vanliga hederliga backar.

Matutbudet täckte allt och lite till. Vi hann med två middagar och två luncher under vår vistelse. Det finns flera olika restauranger på området med blandad kompott, Fröken Filipsson’s serverar à la carte, eller buffé om man vill ha det. Vi testade bägge delar. Buffén var riktigt bra, med vegetariskt och husmanskost. De hade dessutom olika rätter varje dag. På à la carten åt vi oxfilé och torskrygg. Servisen och maten var bägge top notch.

”Frukost, skidor, lunch, skidor, after ski, kvällsmat, bastu. Repeat.”

Resterande restauranger, Karins Hamburgeria, Ski Lodge-baren och Sofias pizzeria erbjuder stor variation i matväg. Vi klämde i oss en pizza till lunch en av dagarna, det passade perfekt och pizzan hade tjock men ändå frasig botten!

På kvällen njöt vi på bastuanläggningen som tillhör lägenheterna där vi bodde. I relaxrummet kunde vi ligga i fåtöljer och kolla på Melodifestivalen. Score!

Ni som åkt skidor vet att proceduren ser ungefär likadan ut. Frukost, skidor, lunch, skidor, after ski, kvällsmat, bastu. Repeat. Ett vinnande koncept som Kungsberget levererar med råge.

Sista dagen åkte vi Kungsbergsbussen hem till Stockholm. Den går till Kungsberget från Stockholm på lördagsmorgnar och hem igen på söndagseftermiddagen.

Jag vill tillägga att jag är en van skidåkare. I 22 år har jag och min familj åkt norrut så jag kan mina grejer när det gäller skidresor. Ett gott tecken för en gedigen skidåkare som jag är att man får träningsvärk efter en skidresa. Dagarna efter hade jag svårt att gå upp i trappan.

Kungsberget, du besegrade mig.