Vi checkar in i juniorsviten The Rainbow, som med Gerda Wegners målningar, Tricia Guild-tyger och rosa heltäckningsmattan är en varm oas av mysighet.

En del av intäkterna från rummet doneras till olika projekt för mänskliga rättigheter, just nu RFSL:s Newcomers. Detta är en av de finaste sakerna med Orbaden, och flera av sviternas intäkter har samma syfte. Carolina Klüfts globala svit ger 100 kr per natt till FN:s Flicka-projekt och Afrika-sviten ger 100 kr till The Kenya Wildlife Trust. Otroligt generöst och behjärtansvärt. Allt bygger på ägaren Helene Åkerström Hartmans vision: ”Ska man lyxa så ska man göra det med gott samvete.”

Även lokalkändisarna Victoria Silvstedt och Peter Stormare har skapat rum, och de syns här tidvis.
Spa-satsningen på Orbaden följer Salus per aqua, läkning genom vatten, och det får man via inomhuspool, utomhuspool, mineralbad och utomhusjacuzzi. Stort plus för att vi kan köpa dryck att dricka i spa-delen. Ett glas champagne medan man ser ut över  solnedgången över Ljusnan är inte fel. Vi tar även del av Kerstin Florians fotkur med bad & massage. Behandlingen var lika trevlig för fötter som för själ.

Till middagen intar vi den allmogemysiga restaurangen som serverar mestadels lokalproducerad mat med inslag av kontinenten. Satsningen på vegetarisk mat är föredömlig. Det finns två vegetariska alternativ plus en kötträtt och en fiskrätt när vi är där. Snart är menyn helt vegetarisk med möjlighet att välja till kött eller fisk. Idag blir det dock djurval, och både oxfilén och den halstrade regnbågen är perfektion. Skaldjurssopppan till förrätt är även den ljuvlig i sin krämighet. Servicen är föredömlig och mycket kunnig. Enda frågetecknet är dessertbuffén som avrundar middagen. En besvikelse när allt annat är på topp. Det är som en Ålandsbåtsbuffé där inget skiner eller imponerar. Nej, ni är så mycket bättre än så här, Orbaden.

Vi sover som kungar i en gudomlig säng medan snön vräker ner utanför.Frukosten är maffig och det hembakta surdegsbrödet kan vara det bästa vi ätit.  Denna gång satsade vi på spa-mys men nästa gång ska vi utforska närliggande äventyrsparken Orbaden zip&climb med höghöjdsbanor och Sveriges snabbaste zip-line bana. Eller åka längd- eller utför. Eller bada i Ljusnan. Här finns saker att göra.

Stort plus också för att regnbågsflaggan hänger utanför entrén. Det är en vacker syn för alla, främst två nöjda Stockholmshomos.