Jag hade aldrig bott på Grand Hotel tidigare. Bara varit där och käkat middag på Verandan och druckit drinkar i Cadier-baren. Okej, jag har även stått utanför hotellets entré i timmar och väntat på både Madonna och Bruce Springsteen. Men då var jag lite yngre. Checkat in på hotellet har jag däremot aldrig gjort. Förrän nu.

Grand Hotel är juvelen i Stockholms hotell-krona. Moderskeppet. Och flottast av dem alla.

Jag och mitt sällskap kommer dit vid 16 en lördag, vi nickar glatt åt entrévärden som har både hatt och handskar och hälsar oss välkomna, vi passerar de enorma blomsteruppsättningarna i entrén och går till incheckningen. Allt går smidigt. Vårt rum ligger på 6:e våningen i den nyrenoverade delen längst bort i Burmanska huset, och rummet är enormt. Stor hall, ett tv-rum, mäktigt badrum och sovrummet är ett hörnrum med tre stora fönster med utsikt över Nationalmuseet, Gamla stan och Slottet.
Vi vinkar till Kungen och Silvia på andra sidan Strömkajen men får ingen kontakt hur vi än försöker få deras uppmärksamhet… Färgerna i rummet är dova, elegant jordnära, en mix av grått, grönt och blått och med brunrosa tunga gardiner – samt en snygg och len heltäckande matta.

”Vi duschar, bastar, badar kallbad, bubbelpool och ångbastu, slappar i poolen”

Vi tar en promenad på Blasieholmen, äter en sen lunch på Eataly på Biblioteksgatan innan vi låser in oss på Grand och tar oss ned till hotellets spa, Nordic Spa & Fitness (ingår oftast i rumspriset, annars 600 kr/pp).
Vi duschar, bastar, badar kallbad, bubbelpool och ångbastu, slappar i poolen och äter av de färska apelsinklyftorna som ligger uppdukade i relaxavdelningen. Vi njuter mer än tillräckligt.

Uppe på rummet byter vi om och tar sen en cocktail innan middagen i den exklusiva Cadierbaren (kan verkligen rekommendera en Antimon 2.0 med både gin och champagne) och slår oss sedan ner på Verandan där vi äter Grands klassiska smörgåsbord (585 kr/pp).
Här finns allt du kan tänka dig, eller som hotellet själva beskriver det ”från sill och lax till köttbullar med lingonsylt” Och med ett dessertbord som får vem som helst att bli en godisråtta. Vinet servitören tipsar om, Block Nine, Pinot Noir, går på 170 kr/glas, men det var det värt, är man på Grand så är man.

Med magar som får en att tro att vi är ”i åttonde månaden” tar vi sen hissen upp till rummet, mer än mätta och oerhört belåtna. Sängen, som är enorm, skriker ”kom och lägg er”. Det gör vi. Och sängkläderna som är speciellt framtagna för Grand, är lätt de skönaste jag nånsin sovit i (hemligheten är den höga trådtätheten i bomullen fick vi veta). Mitt sällskap håller med och vi sover som två nöjda sälar.

En dag som börjar med Grands frukost kan inte gå fel. Här finns allt (124 godsaker för att vara precis). Och allt var perfekt. Bröden, omeletten, påläggen, juicerna… Så vill man inte bo här kan man alltid komma hit för frukosten. De tar emot spontanbesök, pris 370 kr/pp.

Innan vi checkar ut hänger vi på rummet och njuter av de sista timmarna så gott vi kan. Vi lägger oss i sängen igen.

Jag vill inte checka ut.
Jag vill stanna tiden och flytta in.