1971 var mina föräldrar på sin första utlandssemester tillsammans. Valet föll på spanska Benidorm, ett litet fiskeläge vid Medlahavet som då börjat bli en av de hetaste turistorterna i södra Europa. Idag domineras staden helt av turism, främst från britter (som till och med gjort en långlivad komediserie med stadens namn) och staden är en intressant mix av ljuvliga vyer, mysiga matställen, turisttingeltangel och massa regnbågsbarer.

När jag efter 40 minuters bussresa från flygplatsen i Alicante, rullar in i Benidorm blir det verkligen något annat än den pittoreska turistort mina päron drack sangria i under tidigt sjuttiotal. Jag slås främst av alla skyskrapor. Inte kanske Dallas-glassiga sådana men väldigt höga hus i olika färger och former. Ett väldigt högt M, sticker ut i stadens skyline och det är ett tecken på ryska och japanska nyinflyttade i staden. Byggnadens två skrapor som förenas i ett M är en hyllning till de som dog i Madrid under terrordådet där den 11 mars 2004.
Bergen ger en snygg kuliss till staden och på vintrarna är topparna snötäckta och en bra dag ser man till Mallorca.

Benidorm from above.

Staden är väldigt mångfacetterad. En stor playa med boardwalk löper längs hela stadskärnan, men bara en tiominuters cykeltur bort kommer man till två ljuvliga små vikar, Cala Almadraba och Cala Ti Ximo, med kristallklart vatten och vågformade klippor som omger. Ett tips är att hyra en elcykel hos Tao Bike (Avenida Madrid 26) för att cykla dit eller bara för att se staden från fina bergsvyer i Sierra Helada nära havet.
Vill man bada med snygga spanska homos i speedos så rekommenderar jag gaybeachen Mal Pas Beach mitt i stan.

En av dagarna testar jag waterski. En aktivitet jag aldrig utövat men blir så frälst av. En guide följer med och berättar och visar hur man gör, och jäklar viken fartfylld upplevelse. Tror det slår alla attraktioner på för mig nyligen besökta Universal Studios i USA ifråga om fart och adrenalinkick. Addera därtill upplevelsen att se Benidorm-omgivningarna från annat håll, med vackra klippor som formats av vatten och vind i tusentals år. Har man tur får man dessutom ibland sällis av delfiner. Sök upp Carlos Water Sports på Levante beach, nära McDonalds. Seriösa, hjälpsamma och tar även hand om dina prylar medan du är ute på havet.

Spanien har en rik vintradition så ett besök med vinprovning på en av alla närliggande vingårdar är inte fel. Jag besökte familjeägda vinodlingen Enrique Mendozas Viticultur. En vingård med fint omdöme och föredömlig provning av det mesta plus goda tilltugg till.

Ett annat populärt utflyktsmål för Benidorm-turister är vattenparken Aqualandia. Här kan man åka fritt fall-liknande kanor där kroppen bokstavligen lyfter från vattenytan, bada i varma jacuzzis eller åka vattenbanor. Min favorit blir nya Cyclon där man sitter fyra personer och tittar på varandra i en stor gummiring medan man sugs ner i en stor tratt. Jag skrek som en gris men skriken var lika mycket adrenalinfylld skräck som kittlande spänning. Superkul. Och om man inte vill åka attraktioner kan man roa sig med att spana in spanska män i badbyxor.

Nu har jag nämnt spanska män i badbyxor två gånger. Dom kommer självklart i påklädd form också. För gaybarer finns det väldigt gott om. Mitt i gamla stan ligger barer som Lovers, Sensations, People, Mercury, Bar Code, Kingsbar, Growl, DYMK (Does Your Mother Know)
Drinkarna är starka och kostar 5-6 euro. Sensations blir snabbt min favorit då de spelar en del Eurovision och mycket svenskt. Detta är nog det jag älskar mest med främst Spanien, att det finns massor av små mysiga barer med skönt häng, ibland ett litet spontant dansgolv, och i vissa darkrooms. Man kan gå från ställe till ställe, ta en drink, snacka lite och sen avsluta kvällen genom att ta en nattvåffla eller en burgare på nåt av matställena på intillliggande stora shoppinggågatan.

Lovers är ett kul nattval.

Maten? Det kryllar av genuina mysiga matställen i Gamla Stan, som är området man ska satsa på både när det gäller nattliv och boende. La Senoria i Gamla Stan (Plaza de Senoria 8) erbjuder genuin spansk husmanskost med en skaldjurgryta som paradrätt. Villa Venecia i Gamla stan ligger i ett 5-stjärnigt hotell och har en ljuvlig vy över havet, men jag tycker inte maten riktigt motsvarade 5 stjärnor. Son de Mar (Plaza del Torrejo 1) ligger också vid stranden men där är maten snäppet vassare. Jag rekommenderar nog att söka sig in mot Gamla Stans gränder och utforska tapas/pintxos-barerna där. Avsluta kvällen gebom att kolla in Benidorms skyline från Madeira Hotels takbar på 20 våningen. Här tar man en cocktail och ser hav och stad smälta ihop.

Matigt.

Benidorm var för mig en väldigt kul upptäckt och helt klart ett grymt alternativ nu när Barcelona börjar falna i glans och Madrid känns lite gjort. Visst finns här fullskräniga britter som hellre dricker pints och äter fish & chips, men det kan man lätt undvika i Gamla Stans regnbågsliv och på omgivningens alla strandalternativ och utflyktsmål.

Flyg till Alicante kostar fr 499 kr med Norwegian. Buss till Benidorm tar ca 40 min och kostar ca 10 euro.