Det är årets gråaste dag när vi tar bilen och åker mot Krägga Herrgård. Regnet hänger i luften och molnen ser ut som de ska landa på marken framför oss. Vid uppfarten till Herrgården lyser lövträden upp hela området i orange och gult och det är så vackert att vi stannar bilen och tar bild på allén. Krägga Herrgård har funnits sedan 1300-talet men där nuvarande byggnad enligt Kräggas sida uppfördes 1830 ”som en ovanligt romantisk brudgåva”. Jo, jag tackar.
Vi slår oss ner i en av salongerna och tar en kaffe och när jag ser den stora öppna spisen önskar jag att det hade brunnit och sprakat i den. Men tydligen är den igensatt.
Det är mitt i veckan och Kräggas gäster består nästan enbart av konferensgäster på vardagar medan romantiken flödar på helgerna då par bokar in sig för ett spa- eller herrgårdsdygn. Och efter att ha fått en rundvandring av hotellchefen Lars måste jag säga att Krägga är ett fantastiskt konferenshotell med riktigt kul aktiviteter som varken är pinsamma eller jobbiga. Lars började för fem år sedan och har sedan dess fått sätta sin prägel och renoverat om i princip hela herrgården. Han har vänt klagomål till beröm och dåliga betyg till bra.

”I bastun finns en lucka i golvet som leder till Mälaren”

Vi tar varsin behandling (Hotstone och Gentleman special), äter lunch och checkar sedan in. Vi får Ingrid Bergman-rummet som ligger i en av längorna och har utsikt över Mälaren. Och egen terrass. På eftermiddagen hinner vi med promenadslingan i skogen (man får låna stövlar) innan vi tar på oss badrockarna och går ner till spa:t på bryggan som består av ett lusthus med en kamin och utanför den en bubbelpool. Sen fortsätter vi ut på bryggan och till bastun, för där inne finns nämligen en lucka i golvet som leder till Mälaren. Det blir ett snabbt dopp i det kalla vattnet innan vi njuter av värmen i bastun. Sa jag att vi hade med oss en kall flaska skumpa också i en ishink? Det här är helt klart höjdpunkten på vistelsen – brasa, bubbel, bubbelpool, bastu och luck-dopp!
På kvällen äter vi en tre-rätters-middag i salongen. Det är svamptoast, lamm och passionsglass. Allt är utmärkt. Särskilt passionsglassen, mjuk och lagom söt. Och jag som inte är nån älskare av passionsfrukt.
Vi går till rummet, ser oktobermånen som nästan bryter igenom molnen på den svarta himlen. Vi får veta att det spökar, att en av gästerna kände att hon fått sällskap av en flicka i badrummet, allt är med andra ord som det ska på en gammal herrgård. Vi somnar dock och jag tror att det kan ha varit den tystaste natten på väldigt länge. Inga ljud. Inga spöken.
Vi lämnar Krägga tidigt dagen efter, men hinner avnjuta en generös och god frukost i lugn och ro. Och en frukostbuffé med upphällda ingefärashots får ett stort plus i kanten.
Jo, en sak till, på Krägga finns det inte bara spöken utan även ett hemligt rum, men det får du ta reda på mer om själv…