För att göra den här helgen lite extra annorlunda valde vi att ta nattåget från Stockholm upp till Norrbotten på fredagskvällen. En resa på 14 timmar istället för en flygresa på 80 min. Tror Greta hade varit stolt och när konduktören visar sig heta just Greta känner vi att det var ett tecken på att vi valt rätt.

Framme i Luleå hyr vi en bil och åker 90 min norröver tills vi kommer till Tree hotel som ligger vid byn Harads. Det är ett före detta bed & breakfast som utan överdrift blivit en världssuccé. Kombinationen av ”slumpen, en filminspelning om en träkoja och en haltande ekonomi” gjorde att tre arkitekter fick i uppgift att designa tre rum som skulle vara belägna i trädtopparna i skogen. Ritningar togs fram och planerna sattes i verket – och på den vägen är det.

Idag består Tree hotel av sju helt olika rum (av varierande storlek) bland trädtopparna. Här finns bland annat ett tefat, en kub med spionglas som gör den nästan osynlig i skogen, ett fågelbo och det lyxiga sjunde rummet (7th Room). Vi checkar in i Dragonfly, det enda rummet med tv. Eller rum och rum, Dragonfly är stort och består av två sovrum, en lång hall, badrum och köksbord. Som ett mindre hus och med flera mils utsikt över skogen och älven från sovrumsfönstret. Helt magiskt.

Men smakar det så kostar det, samtliga rum kostar runt 8000 kr per natt, förutom 7th Room som ligger på dryga 15.000 kr (i vissa ”kojor” kan man bo fyra pers).

Hotellet har massor av aktiviteter att erbjuda sina gäster, såsom hundsläde och skotersafari med chans att se norrsken, fiske och skidåkning, yoga och vandringar. You name it.

Vi tar sikte på bastun och utomhusjacuzzin och slappar i två timmar innan middagen som intas i huvudbyggnaden. Där inne möts man av en stor världskarta i entrén där gästerna fått sätta en nål på platsen de kommer ifrån. Det är nålar över hela kartan. 100-tals och åter 100-tals. Bredvid kartan står ett inramat foto på Victoria och Daniel från deras besök på hotellet.

På kvällen bjuds vi på en middag med smaker från Norrbotten, allt är närodlat. Det är Kalix löjrom och samiskt tunnbröd, renkött från granngården och öl från trakten. Tallrikarna är nästan pinsamt rena efter varje rätt och vi lägger oss skönt mätta när vi är tillbaka i ”kojan” och lyssnar till tystnaden medan vi ser hur det starka månskenet lyser upp trädtopparna utanför fönstret. Jag nyper mitt sällskap i armen så han fattar att vi inte drömmer. Sen vet jag inte om det är tack vare att vi sover bland trädtoppar eller om det är den norrländska luften, men jag kan inte minnas när jag sov lika djupt. Tree hotel är helt klart en fantastisk – om än kostsam – upplevelse upp(!)över det vanliga.