Sarah Jessica Parker firade midsommar på Grinda. Pink tillbringade hela dagen här innan spelningen på Friends arena förra året. Annie Lennox har varit gäst och Diane von Fürstenberg och hennes man Barry la till i viken med den största segelyachten världen nånsin skådat. Grinda är populärt. Men Grinda är inte Sandhamn. Den här skärgårdsön är inte exploaterad, här har naturen fått hållas.
Vi åker hit med båt från Strömkajen i Stockholm (tar ca 90 min) en lördag i maj. Det är lågsäsong, knappt något folk och verkligen ingen värme, varken i luften eller i vattnet. Men vi har det mysigt ändå. Vi har förbokat bastun vid havet och tar med oss en flaska Veuve Clicquot och trots risk för köldskador doppar vi oss både en och två och tre gånger, tyvärr saknades det en stege ner i vattnet så vi fick försöka ta oss ner i havet på lite olika ograciösa sätt. Men i kom vi.
Efter det väntar middag i Wärdshuset, något som inte gör oss besvikna. Trerättersmenyn är riktigt bra och vi förstår varför Grinda Wärdshus finns med i White Guide. Det blir charktallrik, torsk, ryggbiff, osttallrik och brownie. Allt får höga poäng, så även den oerhört trevliga personalen på Grinda!
Det blir en kvällspromenad till andra sidan ön efteråt och vi möter inte en enda person på grusvägen. Sen är det dags att knyta oss på rummet.

Rummet ja… Grinda Hotell består alltså av fyra huslängor som ligger bakom det pampiga Wärdshuset och har sammanlagt 30 rum. Allt är väldigt enkelt, de fyra längorna heter Norr, Söder, Väster och Öster. Och visst, det är rent och snyggt, lite som ett standardrum på Scandic, men rummen har varken tv eller balkong och även om vi inte ska hänga på rummet får jag ingen känsla av att jag befinner mig på en ö i skärgården. Det känns helt enkelt lite instängt.
Vi tar fram en mobil och kollar på det som skulle ha varit Eurovisionsfinalen och lägger oss i sängen, vi somnar rätt snabbt. Skärgårdsluften tar ut sin rätt.
På morgonen vaknar vi av att solens strålar letar sig in i springorna i fönsterluckorna. Det blir frukost i matsalen och då det är coronatider finns ingen buffé så på varje bord har det dukats upp en egen liten buffé. Snyggt och trevligt.
Sen väntar mer bastu. Fast den här gången på andra sidan ön – en 15 minuters promenad bort. Där ligger ön i lä och vi kan sitta ute i badbyxor och sola en stund. Men bastun och omklädningsrummen skulle må bra av en renovering, det kostar ändå 300 resp 500 kr i timmen att hyra en bastu.
Vi avslutar vistelsen med en kaffe och lite brädspel framför brasan i loungen innan båten går tillbaka till Stockholm. Nästa gång vill jag uppleva Grinda i högsäsong, sitta i hamnen i kvällssolen och dricka rosé. Och hålla utkik efter Sarah Jessica Parker.