När pandemin lamslog Sverige och världen drabbades hotellen extremt mycket. Gäster avbokade, hotellen ekade tomma, intäkterna försvann och konkursen kom krypande. Men när regeringen släppte på reserestriktionerna i landet och svenskar uppmanades att semestra i Sverige vände det över en natt. Dessutom publicerade QX artikeln Rainbow Roadtrip där vi tipsade om ställen att besöka i Sverige, något som visade sig ge resultat. Här svarar fyra av Sveriges gayägda Bed & Breakfast och hotell.

”Vi räknade ut att om det inte vänder inom 2 månader så är det tack och hej”

Vi börjar hos Niklas och Johan på Sund Nergården i Trosa.
Hur har sommaren varit för er?

– Den har varit fantastisk, sedan början på juni har vi haft mer eller mindre 100% beläggning. Vi brukar alltid ha många stammisar som kommer tillbaka till oss men denna sommar har vi även haft en stor ökning av ”nya” gäster och vi har haft betydligt fler hbtq-gäster, vilket vi tycker är superkul. Kul att se att både reportage och annonsering i QX har nått ut.
– Vi har till och med fått anställa mer personal eftersom vi haft så mycket jobb. Ett lyxproblem! Men den stora skillnaden denna sommar jämfört med tidigare är att beläggningen varit väldigt hög under lång tid. Det började som sagt redan i början på juni och håller fortfarande i sig.

Hur var våren och när vände det?
– Avbokningarna började trilla in under andra halvan av mars – och april var nattsvart! Det som var jobbigast i våras var framförallt ovissheten, hur länge ska det vara så här dåligt? Vi räknade ut att om det inte vänder inom 2 månader så är det tack och hej… Det var verkligen en hemsk känsla. Vi inser att vi har varit lyckligt lottade trots allt och att många andra har haft det – och har det fortfarande – svårt. Men från maj märkte vi redan att det började vända för oss. Som sagt, vi är lyckligt lottade att det vände innan vi fick kasta in handduken.

Hur ser hösten ut för er?
– Väldigt bra ut för vår del. Vi ser en minskning på konferensförfrågningar/bokningar men däremot en stor ökning av privata gäster. Så stor att vi kommer utöka våra öppettider. Vi har ju öppet dagligen under sommaren men från september har vi vanligtvis bara öppet fredagar och lördagar men i år kommer vi vi även hålla öppet torsdagar. Håll utkik efter torsdagserbjudande för QX läsare.
– Att hösten är så bra bokad känns såklart fantastiskt men vi är också försiktigt positiva då vi i våras fick lära oss hur snabbt allt kan avboka. Vi har verkligen lärt oss att inte ta något för givet och att man verkligen ska uppskatta vad man har. Förhoppningsvis kommer denna pandemi göra oss alla lite mer ödmjuka!

 

”I juli hade vi 100%-beläggning, det har vi aldrig haft förut”

I Gislöv på Österlen ligger Karnelund Krog och Rum som drivs av Janne och Peter.
Hur har sommaren varit för er?

– Vi har haft en fantastisk säsong! I juli hade vi 100%-beläggning, det har vi aldrig haft förut, vi brukar alltid tappa ett rum eller 2 på söndagar eller i början på säsong. Och augusti har aldrig varit så bra förut. I år har jag inte ens kunnat jobba med väntelista på rum, för så fort ett rum har blivit avbokat har det bokats upp igen. September är mer eller mindre fullbokad och nu börjar det även bokas upp i oktober. Därefter kommer vi förmodligen att stänga för säsongen.

Hur var våren och när vände det?
– När vi var på semester i januari hade vi otroligt bra bokat inför våren, vi trodde faktiskt att det skulle bli rekord, men i mars tror jag att avbokningarna började rulla in. Påsken var ju fullbokat i februari/mars både rum och restaurang men blev alldeles otroligt usel, tror vi hade tre rum per natt på skärtorsdag o långfredag, det brukar vara fullt då.
– Det vände cirka två veckor innan restriktionerna för resor på mer än två timmar hävdes, då började det boka på inför sommaren. Sedan när restriktionen för två timmar släpptes blev det svårt att hinna ta emot bokningarna.

”Vi satt hemma och kollade, på sju timmar hade vi fått över 100 bokningar”

I Nora ligger Lilla Hotellt i Nora där Peter och Peter Jobbar.

Hur har sommaren varit för er?

– Under juli och augusti hade vi 99% beläggning så det är bättre än i fjol.
Hur var våren och när vände det?
– Vi tappade drygt 50% av våra bokningar i våras och det var självklart jättejobbigt, men tack vare alla åtgärdspaket kunde vi klara av att behålla vår personal. När regeringen släppte på två-timmars reserestriktionen den 13 juni smällde det till med bokningar. Vi satt hemma och kollade, på sju timmar hade vi fått över 100 bokningar – och det bara fortsatte.

Något kul minne ni vill dela med er av från sommaren?
– Det finns många fantastiska minnen, framför allt vill vi tacka alla gäster som ställde upp och köpte presentkort i våras för att stödja oss . Vi har ju i år nästan bara haft svenska gäster med några få undantag. Vi hade ett par tyskar som kom och bodde i 12 dagar. De stannade så länge för att det skulle vara värt att sitta i 14 dagars karantän när de kom hem (lyckligtvis slapp de det eftersom kravet hade hävts då). Vi hade en helt ny kategori av  gäster i år. De ringde och frågade vad de kunde  spendera pengarna på då de egentligen hade tänkt spendera 60 000 på en resa till Mallis (skrattar). Nora som stad har nog haft den bästa sommaren på länge enligt alla handlare, restauranger och näringsidkare.
Vi har även haft många fler hbtq-gäster än vanligt vilket har varit otroligt trevligt. Vi kan bara konstatera att sommaren varit fantastisk.

Hur ser hösten ut för er?
– Bokningsläget ser fantastiskt bra ut.  Jag tror att vi kommer kunna ta igen  en del av det vi förlorade i våras. Vi har öppet hela året som vanligt och tror på ett fortsatt bra turist-år i Sverige.

”Vi hade fler homosexuella par än vanligt”

På Orust ligger Lådfabriken som drivs av paret Johan och Marcel.

Hur har sommaren varit för er?
– Största skillnaden var att det var så många svenska gäster, normalt har vi 75% utländska gäster, nu var det nästan 95% gäster från Sverige och vi hade fler homosexuella par än vanligt. Gästerna som var här ville verkligen njuta, de ville äta och dricka gott och de flesta ville fira nåt speciellt.
Hur var våren och när vände det?
– Vi tappade bokningar i april och maj, men många av dem flyttde sina bokningar till juli och även augusti för de ville så gärna komma.

 Något kul minne ni vill dela med er av från sommaren?
– Det var ett gaypar som firade jämt här och så ska ett lesbisk par gifta sig hos oss i höst, det ser vi fram emot.
Hur ser hösten ut för er?
– Vi har öppet hela hösten, helgerna har bra beläggning med gäster som vill plocka svamp, fiska hummer och/ eller äta hummersupé. Även vårt julbord har redan bokat på bra under helgerna.