Strax utanför Eskilstuna ligger Sundbyholm slott som sedan 2007 synts i programmet Bonde söker fru. QX åkte dit för att se om idyllen i rutan var lika fin i verkligheten.

Jag är alltid van att se Sundbyholms slott genom tv-rutan och i full sommarblomster. Den stora slottsbyggnaden figurerar som inspelningsplats för bönder och deras dejter i realityn Bonde söker fru, ett program som ligger mig varmt om hjärtat. Så jag tänkte att det var på tiden att besöka denna grandiosa byggnad och leka reality-stjärna för ett dygn.

Till Sundbyholm tar du dig enklast genom att först ta tåget till Eskilstuna och sedan en busstur från centrum på ca 20 minuter.

På området står byggnader som rests mellan åren 1600-2000. Den nyaste är hotellbyggnaden, bor du där får du en lite mer klassisk hotellvistelse. Annars finns det juniorsviter, och spasviter som ligger i småhus, där spasviterna kommer med bastu och bubbelbadkar till ert förfogande.

Hade Sundbyholm slott varit en dejt jag träffat för första gången hade jag sagt “Du är snyggare i verkligheten”. Positionerat vackert nära Mälarens vatten och med höstfärgerna blir allt sprakande varmt.

”Vad är väl en middag på slottet?”

Vi har bokat ett Vardagslyxpaket och får därför bo i en av Herrgårdssviterna. Herrgården byggdes någon gång efter 1774, då slottet härjades av en brand, och gårdsherrarna behövde någonstans att bo. Röda tapeter, tjocka grova gardiner och möbler i mörkt körsbärsträ gör att det känns tidsenligt. Var är min negligé?

Alla Herrgårdssviter ser annorlunda ut, men i varje finns ett bubbelbadkar. Det ska absolut nyttjas, men senare. Först har vi en 4-rätters middag inbokad på slottet, som ingår i paketet. Och vad är väl en middag på slottet?

Ganska mycket visar det sig.

Skaldjurssoppa, eller pumpasoppa till den som är vegetarian, till förrätt. Oxfile eller risotto till varmrätt. Sörmländsk ost på fröknäcke och där någonstans tog det lite stopp. Men efter att vi betraktat den vackra slottsmiljön, stor och ståtlig, vågade vi ta nya tag och avslutningsvis blev vi serverade tonkaböna och brownie. En stor eloge till vår servitör för kvällen som på ett personligt sätt tog hand om oss.

Vi kände oss som kungligheter!

Men vad avgör att en byggnad ska räknas som ett slott? Tydligen är det svårdefinierat, men det måste i alla fall ha ägts av någon med kunglig börd och ha en viss yta i kvadratmeter. På Sundbyholms slott kan man däremot inte bo som gäst, utan den byggnaden är till för middagar, frukost och större arrangemang.

Efter middagen tog vi sikte mot bubbelbadkaret som fanns i vårt hotellrum. Har man inte det på rummet kan man boka en timme i hotellets “hot spa” för ett mysigt avslut, eller början, på kvällen. Om man är sugna på andra aktiviteter under sin vistelse finns det flera att välja på, bland annat temamiddagar och interaktiva mordpjäser.
Efter badet svepte jag in mig i sängkläderna av satin och somnade gott. Tyvärr stod det ingen limousin och väntade på oss vid avfärd. Men så kom jag på att vi inte är av kunglig börd.

Men Sundbyholm slott behandlade oss i alla fall som det och det är vi glada över.