Jag har faktiskt ingen aning om hur jag ska göra den recensionen rättvisa. Jag har aldrig bott på ett ställe som Ett Hem tidigare. På deras hemsida stoltserar de med “detta är inget vanligt hotell”.
Innan jag åkte dit tyckte jag det var klyschigt. Nu i efterhand tycker jag att jag själv är klyschig som faller in i kören av hejarop för detta eleganta och delikata hotell.

För Ett Hem är verkligen ett unikum. Huset byggdes 1910 och var till en början en privat bostad, som först 2012 stod klart som hotell. Ägaren Jeanette Mix ville ha kvar hemmets personlighet, men skapa ett modernt hotell. Tillsammans med den brittiska inredningsdesignern Ilse Crawford har hon lyckats med precis det, och mycket mer därtill.

Konceptet är relativt enkelt, även om det tog ett tag att vänja sig. Hotellet har tolv rum, men tanken är att du ska röra dig och föra dig i hela byggnaden som om du vore hemma. I Salongen kan du plinka på flygeln eller dra några riff på gitarren medans din partner kanske blandar en liten cocktail av innehållet som barskåpet har att erbjuda. I Köket finns burkar fyllda med hembakta kakor och massa andra godsaker det är fritt fram att ta av. I Biblioteket kan du gotta ner dig i fåtöljerna, läsa en bok eller tidning eller kanske ta fram ett sällskapsspel och utmana ditt sällskap. Allt på hotellet är till ditt förfogande.

Vi bor i en fantastisk Juniorsvit med utsikt över Lärkstaden, badkar och öppen spis. Vi slänger på oss badrockarna och beger oss till hotellets relaxavdelning. Där låg vi på den varma Hamamstenen och bastade lite, en perfekt aktivitet innan middagen.

”Stämningen är lyxig, men inte tillställd eller stroppig, allt är bara trevligt och genuint”

Restaurangen har ingen á la carte meny, det är alltid 5-rätters middag som serveras. Menyn ändras från vecka till vecka, helt beroende på vilka råvaror hotellet fått från sin leverantör. I korthet var det detta vi fick serverat:

Potatissoppa med löjrom. Färsk sill och pepparrotskräm. Forell. Egengjord pasta fylld med ricotta och vallmo. Anka och tryffel. Ost. Pavlova och saffransglass.
En perfekt komponerad meny och med tillhörande dryck som fick oss båda att googla efter vinerna vi tyckte mest om.
Att få varje rätt presenterad av kocken och att det är råvaror från deras personliga leverantör från Linköping är såklart ett stort plus i kanten.

Efter middagen tog vi med oss några spel upp på rummet och spelade schack till sent på natten. Frukosten serverades nere i Salongen och på Ett Hem är det inte buffé som gäller. Eller jo typ, för kockarna kommer och dukar upp en egen liten personlig frukostbuffé på ens bord.
Stämningen är lyxig, men inte tillställd eller stroppig, allt är bara trevligt och genuint.

Ett Hem är en given fullpottare, men kategorin som var svårast att sätta betyg i var “Prisvärd”. Ja det är dyrt, för ett standard dubbelrum får man betala närmare 4000 kr. Middag kostar 995 kr/pp. Det är 3000 kronor per person för en hotellvistelse med middag. I vanliga fall hade det varit svårt att försvara den summan, men jag kommer vifta med den vita flaggan och kapitulera.

En vistelse på Ett Hem är värd varenda krona.