När jag la ut bilder från min vistelse på Ishotellet i Jukkasjärvi vet jag inte hur många som skrev att de har det på sin bucketlist. Många drömmer om att besöka detta världsberömda hotell. Att sova i ett rum byggt av is, på en isbädd i -6 grader. Och dessutom betala en massa pengar för det.
Jag hade en bild av att Ishotellet var en stor och något fyrkantig byggnad av ljusblå is som låg ute på en snötäckt mark vid något högt berg, så jag blev något förvånad när transferbussen kör in i det lilla samhället Jukkasjärvi och stannar vid en liten brun stuga med andra villor som grannar. Där är receptionen till Ishotellet. Själva ishotellet ser mer ut som en insnöad lägre hangar.
Vi checkar in, får veta att vi ska bo i ‘art suit 210’ i det hotell som byggs upp på hösten varje år av is från Torne älv och sedan smälter till våren och rinner tillbaka i älven.
Ishotellet har även rum som är kalla året om, i byggnaden 365, kan man bo i is-rum mitt i sommaren om man vill, dessa rum har även varsina varma badrum. Men sån lyx hade inte vi. Här var det hardcore. Vi får veta att vi får tillgång till rummet kl 18. Innan dess är alla gäster välkomna att gå runt och titta i de olika rummen. Och det är en HELT fantastisk konstutställning av is. Inget rum är det andra likt. Varje rum är designat av olika personer som valts ut av hotellet. Både i säsongshotellet och året runt-hotellet. Nån har skulpterat och designat ett helt badrum med bastu och badrockar, allt av is. Sagolika träd, paradis och rymdvarelser. Allt finns. Fantasin flödar. Och ofta med humor. Vi bor i “korv-
kiosken”. Men här serverades knappast nån hot dog.
I hotellet finns även ett kapell där man kan gifta sig. Flera gaypar har bytt ringar här och ja, det finns en bröllopssvit, men jag undrar hur het en sån bröllopsnatt kan vara..?
Vi äter middag i restaurangen (som är varm) och ligger på andra sidan vägen. Där serveras vi en 5-rätters Is-meny och bjuds på Kalixrom, lax och älg där den kalla maten serveras på klara isklampar, den varma på varma tallrikar. Goda viner har valts ut till varje rätt.
Efter middagen sätter vi oss inomhus i hotelloungen vid öppna spisen för att göra oss redo för den kalla natten och jag ska erkänna att det känns lite nervöst. Vi får ett litet privat omklädningsrum där vi kan byta om till underställ och där våra sovsäckar och påslakan ligger. Vi hämtar varma kängor i en utlämningsdel. Sen går vi till rummet. På med mössa och vantar och hoppar i sovsäcken, och lägger oss på det stora fyrkantiga isblocket med renskinnet. Det är tyst, knäpptyst. Vi pratar lite och släcker – sen försöker vi sova. Det går sådär om jag ska vara ärlig. Inte för att det är -6 i rummet. Det är bara skönt. Men sovsäcken ger mig klaustrofobi, kan inte röra benen och känner mig instängd. Vänder och vrider på mig, och lyckas somna några gånger, men det är inte den skönaste natten jag upplevt, men definitivt en jag kommer minnas för alltid. Tips, be personalen om en större sovsäck, för det finns att låna!
Vi går upp vid 06.30. Tar en varm dusch i omklädningsrummet och äter sedan en god frukost i lugn och ro i restaurangen. ‘Vi klarade det’ säger vi och skrattar. Ishotellet kan bockas av från bucketlist och ikväll ska vi sova i ett varmt rum. Men innan dess väntar en hel dags äventyr i Jukkasjärvi.