Två och en halv mil utanför Varberg ligger Ästad Vingård (tidigare Ästad Gård, en av Sveriges första gårdar att producera ekologisk mjölk). Idag finns här vingård, restauranger, konferensmöjligheter och själva kronan på verket: Spa-anläggningen Sinnenas Spa. Solen glittrar över närliggande Byasjön när vi checkar in en förmiddag i april. Vi bor i sviten med utsikt över spa-området och nämnda sjö, med eget badkar i natursten. Sviten, en av fyra, har precis som alla andra rum på Ästad, egen bastu! Vi kollar även in “standardrummen” och “standard” får en helt ny innebörd…. Alla rum är smakfullt inredda med alla bekvämligheter: bastu, regndusch, grymt ljudsystem som ger bioupplevelse, hygienprodukter från L:A Bruket, gedigen minibar med viner som matchar en vingård, och sängar man sover som en kunglighet i.

Vi byter om och beger oss till Sinnenas Spa. Efter en renande tvagning intar vi den 39 grader varma utomhuspoolen, magiskt skönt då våren inte riktigt värmt upp luften ännu. Här sitter man på upphöjnader längs poolens sidor och njuter. Vill du sedan kyla dig innan du testar någon av de många bastu-upplevelserna kan du ta ett dopp i källvattendammen. I undervattensbastun kan vi se hur modiga badare klättrar ner i vårkallt vatten innan badrocken snabbt åker på. Vi älskar att det finns mycket att uppleva: Varje bastu, pool och rum har liksom sin karaktär. Allt är genomtänkt: Perfekt avvägda ljudupplevelser matchas med (allergitestade) dofter, vackra materialval och miljöer som speglar trakten. I heta bastun Eld bränner huden medan man lyssnar på sprakande eld, och i bastun Sjö hörs vågskvalp medan du dinglar med benen från en brygga. Kroppen mår strålande just nu. Här finns även skogdoftande relaxrum, gym, och promenadmöjligheterna i området är oändliga.

På eftermiddagen tar vi en vingårdsguidning och lär oss om konsten i uthållighet en vingåd kräver. Skördarna är inte stora och för tillfället man kan inte köpa det mousserande vinet som produceras här. Men vi får testa, fräscht och bubbligt, precis som jag vill ha det. På kvällen äter vi en fyrarätters “gårdsmeny” på Restaurang Logen (prisvärt, 545 kr, plus dryckespaketet 480 kr). Goda närproducerade smaker, om än aningen små portioner. Men kunnigheten hos personalen är top notch och mat- och dryckupplevelsen får ytterligare en dimension av en tydlig beskriving. Ästad har även restaurangen ÄNG som serverar en avsmakningsmeny med fokus på halländska smaker (1300 kr). Lättare luncher serveras i Sinnenas Spa, som också har en bar. En generös Burrata med örtiga tomater gav undertecknad mersmak. Morgonen efter njuter vi Logens frukost som är väldigt fräsch, med mycket lokalproducerat och varje komponent är genomtänkt. En ljuvlig start på dagen innan ännu en dag i Sinnenas Spa. Ästad Vingård får det att bubbla i en på mer än ett sätt.

Foto: Kristian Sahlberg