Mitt i djupaste Småland i en liten by med 13 permanenta invånare vajar regnbågsflaggan stolt på flaggstången utanför det stora gula trähuset. Det är Toftahults Bed & Breakfast som flaggar. Stället drivs av paret Anthony och Christian sedan i maj förra året.

– Men vi har inte riktigt öppnat än för säsongen, säger Christian när jag når honom på telefon. Vi öppnar i mitten av juni.

Det var förra året som Anthony, som är trans och lektor i design- och genusvetenskap på Växjö universitet, köpte Toftahult B&B. Han ville komma ut på landet och såg sin chans när verksamheten var till salu.

– Det här var i mars förra året, berättar Christian, sen träffade han mig på nätet, vi gick på dejt, det sa klick och jag flyttade in på Toftahult i slutet av maj, sedan dess har vi kört på.

Oj, så på ett år har ni träffats, flyttat ihop och har en business i ihop?
– Ja (skrattar), känns det rätt är det bara att gasa, säger han och tillägger:

– Efter åtta år som singel i dejtingdjungeln hade jag nästan gett upp, säger Christian som jobbade som steward på SAS med bas i Köpenhamn innan corona slog till.

– Men så träffade jag Anthony och ja, nu sitter jag här.

Berätta, hur var premiärsommaren förra året med corona och nytt ställe?
– Ja, men i och med corona blev det lite lugnare, vilket var bra för oss för då hann vi med att lära oss allt. Det var ett lugnt flow. Det tar ju lite extra lång tid när man ska hålla avstånd och dubbelstäda – corona skapar ju extraarbete.

På Toftahult finns både dubbelrum och familjerum. Rummen är placerade i gästhuset, familjestugan Kastanjen samt de små drängstugorna Blåklockan och Vitsippan. Alla sovrum har privat dusch och toalett. Frukosten äter man i huvudbyggnaden, en frukost som ”självklart är gjord på mestadels lokala, organiska råvaror”.

Vad kan man göra i Toftahult?
– Massor. Basta, fiska i sjön, cykla, åka kajak och det är en fantastisk natur. Dessutom kan man hyra tandemcyklar i Ålshults Handelsbod som ligger fem minuter härifrån.

–Men det är ingen glamour, säger Christian och skrattar. Den får man lämna hemma. Här måste man uppskatta naturen, och du hör inte en bil, det är så tyst och underbart.

Toftahult ligger 40 minuter med bil från Växjö, 30 minuter från Älmhult ”där original-IKEA ligger” och 10 minuter från Ryd där det finns både ICA och en pizzeria.

Som mest kan Toftahult ta emot åtta gäster även om de har 16 bäddar.

– Ja, vi är ju ett B&B och då får man inte ha fler än åtta gäster.

Hur går det att jobba ihop, har ni hittat era roller?
– Ja, det går bra. Anthony är mer en trädgårdskille och håller på med det, jag sköter köket, inredningen – och piffet, säger han och skrattar.

Ni har hissat regnbågsflaggan också, hur har den tagits emot?
– Jag var faktiskt lite nervös innan, vi är ändå i djupaste Småland, men människorna här i byn är helt fantastiska och så fina. De hjälper oss att mata hönsen när vi inte är hemma och vi har ett nära samarbete med Ålshults Handelsbod där man kan äta middag, de har fullständiga rättigheter.

Middag äter man inte på Toftahult.
– Nej, alla rummen är utrustade med kök eller pentry så man lagar sin egen mat.

Vad har ni haft för gäster hittills?
– Det har varit många barnfamiljer och par i övre medelåldern, förra året var det många svenskar då alla skulle semestra hemma. Men nu är tyskarna på gång. Och förra sommaren körde en familj förbi och fick se regnbågsflaggan och stannade och sa ”åh va fint, får vi bo här?”. Det var två tjejer och deras två små barn. Fantastiskt gulliga. Så vi hoppas på flera hbtq-gäster i sommar.