”Är det som att bo under bildäck på Viking Line?”
En kompis ställer frågan när jag lägger ut på instagram att jag checkat in på ett hotell med rum under markplan – utan fönster.
Men nej. Hotel With Urban Deli, ett 4-stjärnigt hotell med 106 rum som ligger på Sveavägen med ingång bredvid restaurang Urban Deli, öppnade för sex år sedan och är superfräscht. Och färgglatt, redan i lobbyn hänger massor av tavlor som är till salu, som en mindre konstutställning. Jag checkar in och går sedan en trappa ner. Med ett plastkort som rumsnyckel kommer jag förbi både en och två dörrar innan jag kommer fram till mitt rum. Den tjusiga dörren är grön, den till höger är röd, den till vänster gul. Zlatan tittar på mig från en tavla på korridorväggen.

Mitt rum är litet, 12 kvadrat, men snyggt. En stor säng, en stor tv och ett superfint badrum med stor dusch och hudvårdsprodukter från Rituals. Den v-formade sänggaveln med en tallrik som dekoration kunde jag kanske varit utan, men i övrigt är allt snyggt och lagom minimalistiskt utan att bli opersonligt.

Det brummar till. Tunnelbanan vid Hötorget passerar under mig – det låter lite som en mullrande åska – och påminner mig om New York. Jag funderar på om jag kommer störa mig på ljudet, men glömmer det sedan och tänker inte mer på det. Istället går jag upp och äter middag i restaurangen, som gäst på hotellet har man 20% rabatt. Till förrätt beställer jag det som folk vallfärdar hit för att äta – den koreanska råbiffen. Beställer en halv portion men ångrar mig så fort jag smakat på den. Jag borde beställt en hel. Så jäkla god. Smaklökarna jublar!

Till varmrätt blir det hängmörad biff med trädgårdssallad, bra den med, men inget som slår den koreanska råbiffen.

Jag går till rummet och kollar på tv. Den hackar lite och bilden blir pixlig, funderar på om det kan ha att göra med att jag bor under markplan. Lägger mig och läser Mats Strandbergs nya skräckthriller Konferensen och tänker att jag kanske kommer bli lite mörkrädd där jag ligger i ett rum utan fönster, men nej då, sängen är fantastiskt skön och kuddarna perfekta så det är inga problem att somna. En kul detalj i rummet är att det är lampor under sängen som tänds automatiskt när man sätter ner fötterna på golvet.

En av hotellets selling point är att det är ”befriande från störande solljus”, men på morgonen när jag vaknar undrar jag om det är just sol ute, om det regnar eller om det är mulet? Ingen aning. Jag går upp till frukosten, pandemin har tyvärr gjort att den omtalade buffén tagits bort, istället serveras jag en lite mer inplastad och begränsad brickfrukost.

Hotel With Urban Deli är en glad överraskning och perfekt för den som vill bo (tyvärr utan hund) prisvärt och snyggt mitt i Stockholm city.