”Typiskt, det har varit sol hela sommaren men idag när vi ska tälta i skärgården så regnar det”.
Jag la ut texten och en skärmdump från en väderleksapp på insta och fick till en början sympatier och uppmuntrande kommentarer som ”det kan vara mysigt ändå” och ”skönt att somna till smattret på tältduken” – tills jag la ut en bild på vårt tält – ett glampingtält. Stort som ett hotellrum, och snyggt som ett inredningsreportage – med riktiga sängar, bord, stolar och en elektrisk öppen spis. Dessutom låg det precis vid havet med ett trädäck utanför. ”Tycker inte lika synd om dig längre” skrev någon på insta. Det förstår jag.

Vi har tagit vaxholmsbåten någon timma ut till Svartsö logi. Där har de fem glampingtält vid vattnet, och de är smått omöjliga att boka. När de släpper bokningarna på våren försvinner alla datum i ett nafs. Jag förstår varför – det är fantastiskt!
Vi bor i ”Trädkojan” som beskrivs med orden ”det allra mest privata och ostörda läget av tälten, det ligger lite dolt mellan tallarna och är mångas favorit”. Vi håller med, det här är drömtältet. Vi har bara några meter till havet och känslan av att ligga i tältet och höra vågorna några meter bort är helst enkelt magisk.
Regnet hänger i luften, men vi klarar oss från några värre regnskurar. Och det är varmt, så vi badar, men önskar att vi haft med oss badskorna då stranden har vassa och hala stenar, men det är otroligt skönt i havet. Himlen färgas rosa på kvällen och en regnbåge dyker upp på himlen. Vi ser det som ett ”hej och välkomna”.
På kvällen äter vi middag på Svartsö krog som ligger 50 meter från tältet. En 5-rätters ingår i priset – men är lite väl avancerad för min smak och för att vara en skärgårdskrog. Hiramasa med grapefrukt, Focaccia Boquerones, granskott, anka, tomatsorbet… Visst, det är gott, men jag hade hellre serverats en rejäl köttbit med pommes.
Alkohol serveras på krogen men inte i tälten, så man får ha med sig eget, vi delar en flaska vin på vårt trädäck, tänder lyktorna och sätter oss i stolarna med fårskinn utanför tältet och ser ut över havet. När vi sedan lägger oss hör vi hur regnet börjar smattra lätt på tältduken. Mysfaktorn är hög.
På morgonen väcks vi av vågorna och av solljuset (ögonbindel kan vara bra för den ljuskänslige), det är blå himmel och kl 9 kommer personalen med en frukostkorg till tältet, charmigt värre, och i korgen finns det mesta man kan önska sig – och rejält med kaffe.
Vi tar ett dopp (dusch finns ej), slappar sedan i hängmattan innan det är dags att checka ut och ta oss med båten in till stan igen. Det bär emot. Men vilket fantastiskt dygn vi haft här ute. Årets bästa hittills. Lätt!

Svartsö Logi
Svartsö Alsviks udd 397
Antal tält: 5
Pris: 2250 kr/pers, inkl 5-rätters samt frukost.

Svartsö hemsida.