Jag älskar Köpenhamn. Det är den självklara summeringen även efter de ganska få gånger jag besökt staden. Men jag inser också att jag sällan rört mig längre än mellan Tivoli och Jailhouse. Så när World Pride lockade med dragqueen-ledd sightseeing genom Köpenhamns kanaler var det givet att lösa en biljett.

Se, redan där lärde jag mig att det finns kanaler i Köpenhamn. Och dragqueens.

Båtturen går under namnet cAnal Tours, det stavas precis så med betoning på Anal, så att ribban är lagd redan från början. Här bjuds det på sightseeing med en twist. Underhållning, musik, tävlingar och snuskiga skämt fyller den timslånga turen, så populär att varje avgång under Pride var slutsåld.

Resan tar oss längs kanalerna och under broarna, en del så låga att man får huka sig i sätet så inte peruken åker ner i vattnet. (Ni som någon gång åkt Paddanbåten i Göteborg vet hur det funkar.) Längs vägen får vi se se fartyget Georg Stage som hissat regnbågsseglen Prideveckan till ära, och upptäcka mötet mellan Köpenhamns moderna hamnarkitektur och de där gamla, färgglada husen i Nyhavn som pryder varenda vykort.

Vår värd Betty Bitschlap kastar shade på straighta människor när vi passerar deras lyxbåtar, och lipsynkar till danska schlagers.En vogue-skicklig dansare gör mittgången till sin privata catwalk. Några lyckliga medpassagerare får snurra på Bettys lyckohjul och vinner buttplugs och kattmat.

Ur högtalarna spelas både ABBA och, av någon anledning, Mariah Careys julsång medan vi hysteriskt viftar med regnbågsflaggor mot alla glada på land. Toppstämning, helt enkelt!

Betty Bitschlap är ingen vidare stadsguide, för vi har inte lärt oss någonting nytt när turen är över. Men underhållande var det, och hur ofta får man uppleva en hel dragshow med sådan oslagbar utsikt?

Taggad på mer stadsturer hoppar jag på en röd sightseeing-buss dagen därpå. Här är det Annie Rection som håller i micken, lite mer pepp på att faktiskt berätta något om sin vackra stad.

En solig fredagseftermiddag avgår bussresan från Rådhuspladsen, aka Pride Square, och kör genom alla kvarter vars namn jag glömt och förbi alla flotta byggnader och slott som jag förstås inte minns. Kan hända att den danska kungafamiljen bor i något av dem.

Vi passerar Tivoli som är ett av världens äldsta nöjesfält och stadens absoluta turistmagnet. Sen får vi lära oss mer om kontroversiella samhället Christiania, området som togs över av hippies på 70-talet och som ger Danmarks myndigheter och polis huvudbry än idag. (”Där inne kan ni få tag på riktigt bra grejer! Det har ni inte hört från mig”, säger Annie).

Något viktigare stycke information från Annie Rection: nattetid är Ørstedsparken tydligen ett populärt cruising-tillhåll för bögar… Det lär du inte hitta i andra officiella stadsguider.

Passagerare i alla åldrar fyller upp tvåvåningsbussen, och det blir många skratt när vår glamorösa guide bjuder på rappa live-kommentarer längs vägen. Några av skämten flyger säkert den straighta publiken över huvudet, men det hör ju bara till charmen.

World Pride är över för i år, men jag hoppas att cAnal Tours och Wigs and Heels on Wheels får bli en återkommande tradition för Pride-veckan i Köpenhamn. Det här är något ni inte vill missa.

Stort tack till Visit Denmark, Visit Copenhagen och Hotel Kong Arthur som möjliggjorde resan.