Med viftande svans och högljudda skall hälsar hunden Zelda oss välkomna till Vaxholms Bed & Breakfast. Huset ligger lite undangömt på en äldre villagata ett stenkast från havet och vet man inte om att det ligger här är det lätt att missa. Men innanför buskar och grindar hittar man en underbar oas, här har ägarna Linda och Jesper skapat ett fantastiskt B&B, eller som de själva kallar det ”ett litet hemma hos hotell”. De hyr ut två rum, ett med två bäddar och ett med fyra. That’s it. Men är man fler så löser de det, då tar de hjälp av grannarna som också hyr ut.
Vi anländer tidigt på dagen eftersom vi har bokat in oss på en av aktiviteterna som Linda och Jesper erbjuder, bullbakning. Linda blev nämligen årets hembakare 2017. Vi håller till i köket i deras privata hem, allt är förberett. Linda guidar oss genom hela bakeriet och visar, berättar och tipsar. Bullbakning är en konst och jag tror aldrig vi ätit så goda bullar som när vi ett par timmar senare provsmakar dem över en kaffe.

Vi checkar in på vårt rum som ligger i markplan med egen entré, rummet är som en mindre lägenhet, mysigt och fint inrett. Vi tar en promenad i Vaxholm, äter lunch på Magasinet och tar oss sedan bort mot bron över till Bogesund innan vi vänder hemåt.

På kvällen är det drink i trädgården, på tomtens högsta punkt serveras vi champagne och vi ser ut över området. Linda och Jesper berättar om sitt livsprojekt, hur de köpte en villa i Vaxholm för många år sedan, började hyra ut ett rum, och ett till, startade kafé i trädgården, serverade soppluncher och fixade en butik i de gamla förråden. Allt rullade på, och nu är det nästan alltid fullbelagt, året om. Utländska turister och svenska konferensgäster, alla har de hittat hit. Det förstår jag, Linda och Jespers ‘hemma hos’-hotell är otroligt fint – det är så ombonat, smakfullt och hemtrevligt att jag bara står och gapar. Varenda kvadratmeter av tomten och huset är en fröjd för ögat. Och mitt på tomten står det bästa av allt, det enorma växthuset som byggdes för något år sedan. Det är där vi äter middagen på kvällen. Allt är perfekt. Från dukning och grillning, till smakupplevelse och atmosfär. Att sitta i växthuset (som mer liknar ett orangeri) en stjärnklar kväll och se alla tända små lampor och lyktor som speglar sig i glasfönstren och lyser upp trädgården är verkligen magiskt. Det här kan ha varit årets trevligaste middag. Och det är precis så här man ska uppleva Vaxholms B&B. Dra ihop några kompisar, boka ett gäng bäddar, prova en aktivitet (ta en båttur eller fiska med Jesper, eller baka och laga mat ihop) och ät sedan middagen i växthuset. Skräddarsy er egen vistelse tillsammans med Linda. Inget är omöjligt, allt går att lösa. Det är lite så känslan är på Vaxholms B&B.

På rummet finns allt man behöver, är du lång får du kanske vara beredd på att huka dig lite i badrummet. Frukosten står redo i en korg i kylen, sen fixar ni kaffet och äggen själva. Brödet levereras till dörren tidigt på morgonen, direkt från bageriet och hänger på dörrhandtaget. Ät sen på rummet, i trädgården eller i växthuset.
Ja, ni hör, allt är uttänkt in i minsta detalj. Så kolla med dina vänner, boka bäddar och åk – ni kommer ha ett underbart dygn.