Cádiz har en äldre och en yngre del, innanför muren och utanför muren, Las Puertas de Tierra. Den äldre är den jag är mest bekant med och det är där alla mysiga gränder och restaurangtäta torg ligger. Man kan dock förvilla sig bort i snarlika gränder så en GPS i telefonen är inte fel… Strandpromenaden Paseo Canalejas löper längs stan och när man blickar ut över Atlanten är det knappast land i sikte. Cádiz placering på den lilla halvön gör att havet alltid är närvarande (och havsbrisarna gör också att det inte blir så vansinnigt varmt under de heta spanska sommarmånaderna).

(Flat)mat
Restaurangutbudet är föränderligt så nya ställen dyker hela tiden upp. Men två bra och lite snofsigare restauranger är Contrasena och Sonámbulo, som ligger på Plaza Candelaria. Och omkring gatan El Rincon de La Morena ligger flera mysiga restauranger.
Mercado Central, matmarknaden med sina frukt-, grönsaks- och delikatesstånd är dock mitt främsta mattips. Mitt happy-place i livet är att sitta och titta på folkmyllret en lördag medan man äter sig igenom de olika hålen-i-väggen som serverar alltifrån piroger till korv och fisk. Allt medan man dricker ett glas vin för typ två euro. På marknaden ligger ett flatägt stånd med gott veganskt, Las Nias Veganas, men favoriten ligger nere i ett av hörnen, där männen i svarta tighta -shirts får smaklökarna att jubla av det nygrillade köttet som serveras. Deras ”Pluma Iberico”. Mums! Annars är såklart skaldjur och fisk ett måste, nyfångad ”langosta” (hummer) är en delikatess i regionen.
Flera glasscaféer med riktigt bra glass har intagit stan. Nya El Limonero serverar fantastisk glass, goda drinkar och har en mysig uteservering på Plaza de la Candelaria. Narigoni Gelato på centrala Plaza de la Catedral har också ljuvlig glass.

Cádiz är tryggt och framåt, och det inte ovanligt att se samkönade par strosa fram hand i hand. Strandpromenaden har till och med fått fyra nymålade bänkar. I regnbågsflaggans, biflaggans, flatflaggans och transflaggans färger! Regnbågsbiten är annars aningen lite ledsam då El Poniente, en liten härlig gaybar slog igen under pandemin. Men det finns en till liten pärla, El Teniente Seblon, ditt gaysen går och tar sig ett glas eller två. Det ligger i en mysig gränd och här har man bra span. De flesta gays går förbi här under kvällen. Men bäst av allt: Lilla klubben Kings & Queens lever vidare, de har dragbingo, disco och uppträdanden med sin husdruge-veteran La Bella Tato och nykomlingen Uma Rojo. Missa inte!

Och, att tipsa om flamenco i en artikel om en spansk stad känns klichéartat, men grannstaden staden Jerez ÄR dansens födelseort och det har såklart smittat av sig på Cádiz. En flamencoafton är ett måste.

Bästa badet!
Det är badväder långt in i oktober och med vidsträckta sandstränder utan sjögräs och annat bös blir baden ljuvliga. Playa Santa Maria del Mar är favoriten, stor, luftig och ren. Hyr en solstol eller ta med egen, och köp en öl eller tinto de Verano av strandförsäljarna som går runt med sina stora kylboxar. En euro styck!
Sen har vi La Caleta, den lite mindre stranden mitt i stan, där Halle Berry gjorde entré i Die Another Day (2002). Stranden är så lik Kuba att inspelningsteamet spelade in sina Kuba-scener här. Andra filmer som delvis spelats in i Cádiz: Tom Cruise & Cameron Diaz Knight & Day, Bo Dereks Bolero och Blake Livelys The Rhythm Section.

Ett besöks-måste är Torre Tavira, utkikstornet från 1600-talet där man ser ut över staden i 360 grader. Här finns också en ”camera obscura”, ett instrument som gör att du kan se staden i panorama. Så coolt. Och apropå utsikt rekommenderar jag takbaren på taket av hotellet El Aquimia, en undangömd och opretentiös pärla med bra utsikt och schyst häng. Medan vi är på barspåret: Ett måste är La Colonial Alameda Cocktailbar med ett fantastiskt utbud av goda cocktails för alla smakinriktningar för typ 80 kr styck. Eller närliggande något mindre El kioskito de la Alameda. Här sitter man med havet intill och sippar på de bästa, och mest prisvärda cocktails, man kan tänka sig.

Många turister hittar Cadiz via de stora kryssningsfartyg som lägger till här. En dags promenerande i den 3000 år gamla stan är populärt, och man ser ofta stora turistgäng ledda av en skyltbärande guide. Annars är Cádiz inte riktigt upptäckt av utländska turister, snarare av spanjorerna själva. För det är garanterat mest spanska man gör eka över middagsbord och på stränder.
Under pandemin slog flera butikskedjor som Zara och Bershka igen sin verksamhet i Cádiz, men Sfera, Tezini och Mango finns kvar. Men hav tröst, i närliggande San Fernando finns ett stort shoppingcenter med alla stora butikskedjor. Namnet är Bahia Sur. Ett annat, Centro comercial Área Sur Carta, ligger i närliggande Jerez där bland annat Primark finns. Men självklart är det inte för märkesshopping man åker hit, Cádiz har massor av små mysiga butiker med alltifrån hantverk via coola små klädbutiker och second hand till inredning.

Cádiz har ingen flygplats utan närmsta flygplats ligger i nämnda Jerez de La Frontera. Hit tar man sig via tåg eller så tar man taxi för ca 50 Euro. Jag har flugit Sthlm-Barcelona-Jerez, men det funkar också att ta tåg till exempelvis Sevilla (en härligt utflyktsstad) och flyga via Barcelona till Stockholm. Mitt bästa tips just nu är att flyga direkt till Madrid, bo där en natt eller två och sen ta tåget till Cádiz (tar lite över 4h). Bokar man tidigt är det billigt, och långdistanstågen håller hög klass.

Cádiz funkar året om och blir inte kallare än typ 10 grader (januari), men är bäst maj-oktober. Men: I februari är det Karneval i stan och då klär hela stan upp och ut sig. Det kan absolut vara värt ett besök då denna folkfest med nyckelord som påhittighet och humor frälser stan.

Coola Cádiz är ett mysigare, lugnare och mer genuint alternativ till alla spanska kuststäder. Och den lilla extratid resvägen tar gör det såå värt det.