Vi flög till Milano i somras, hyrde bil och åkte ner mot Toscana. Vi betade av vackra Florens, pittoreska Pienza, Siena och Lucca och hann med en snabbvisit i Modena, sen vände vi och åkte norrut, mot Cinque Terre, som på italienska betyder ´De fem landen’ – Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Dessa fem fiskebyar ligger på rad längs kusten och de höga bergen. Det tar en timme att gå mellan varje by, men bara tre minuter att åka tåg.
Vi hyrde ett rum i Riomaggiore – som är den sydligaste av dessa fem byar – på Stellio Affittacamere Guest House. De har endast två rum i ett hus med utsikt över inloppet ni ser här ovan. Men se till att ni väljer rummet som har balkong. Allt är totalrenoverat och priset låg på 2300 kr per natt inklusive minibar. Dessutom hjälper en urtrevlig man vid namn Roberto till med det mesta, han tar hand om ert bagage och visar er rummet.

Dagen efter åkte vi tåg till byn Monterosso, det tog drygt tio minuter, och därifrån vandrade vi i bergen i fem-sex timmar mellan byarna. Det är brant, massor av trappor och inget för den otränade – men fantastiskt vackert. Undvik att åka mitt i sommaren när det kan bli 35 grader varmt (och enormt mycket turister), hösten och våren är bäst – och glöm inte vatten, keps, solskydd och bra skor. Och kamera. Tyvärr har ett jordskred stängt vandringsleden mellan Riomaggiore och Manarola, men då kan man antingen ta båten eller tåget. Pris för att vandra är €7,5. Och aldrig har väl en Birra Moretti smakat så gott som efter några timmars vandring i bergen.