Det vita herrgårdshuset, som Kapten Blom lät bygga, påminner om de stora villorna längs Medelhavet. Det stod klart 1810 och var byggd för ”fest och umgänge”. 211 år senare står vi inne i herrgården och ser ut över Hemviken. Det snöar ute och vi ska strax ta oss ner till den vedeldade bastun och bada vinterbad.
Smådalarö gård Hotel & Spa är nyrenoverat och i juli förra året var det nyöppning. Miljontals kronor har plöjts ner i hotellet för att skapa ”Sveriges främsta destinationshotell för aktiviteter och avkoppling”. Golf, tennis, padel… men kronan i juvelen är hotellets spa, det är något alldeles extra.

Hotellet ägs av familjen Sabis som föll pladask för tio år sedan då de besökte platsen en vårdag när körsbärsträden stod i full blom. Jag förstår dem, det är en fantastisk plats, även på vintern.

Vi checkar in på rum 147, ett de luxe-rum med balkong och havsutsikt, och känner ett bubblande wow i kroppen när vi ser oss omkring, det är riktigt snyggt. Vi tar på oss badrockarna och tar oss ner till den vedeldade bastun (finns en mindre och en större som går att hyra, elbastun kostar inget extra). Vi eldar, svettas och hinner med tre dopp i havet innan det är dags att ta sig upp till hotellets spa. Här finns fyra pooler, två inne, två ute, behandlingsrum, ångbastu, torrbastu och otroligt snygga omklädningsrum som går i gammal stil. Snyggt, stilrent och gott om utrymme, max 50 personer får vistas i spaavdelningen, oavsett covid eller ej. Tre timmar får man vara här när man bokat Spa-paketet, men det räcker gott och vi köper varsin öl i baren och slår oss sedan ner i utomhuspoolen medan snön yr omkring oss.

På kvällen tar vi varsin riktigt god drink i baren (Hugos Hylle och Bloms Mamma Anna) och äter sedan en tre-rätters i restaurangen. Vi beställer olika rätter och omdömet blir: kalven (315 kr) vann över gösen (335 kr), och toast skagen (185 kr) över jordärtskockssoppan (135 kr). Efterrätterna har en given vinnare, hotellets ess i kortärmen, Smådalarös ”French toast”med banan och nutella (125 kr). Kan vara det godaste jag ätit detta millennium, så skyll dig själv om du väljer nåt annat.

Vi sover sedan gott i ett rum som går att mörklägga helt och hållet och på morgonen tar jag årets skönaste dusch (vill ta med den hem). Det enda jag saknar är krokar att hänga upp handduken på i badrummet, och om det är det enda man har att anmärka på under sin vistelse, ja då har man haft ett ganska fantastiskt dygn. Och just ja, sa jag att man inte behöver checka ut förrän 12? Smådalarö gård – vi kommer tillbaka, för atmosfären, för personalen, för utsikten, för ert spa och för Smådalarös French toast…