Ett hotell långt upp på Sankt Eriksgatan, middag på Bishops Arms och ett spa vi inte hört talas om – helt ärligt var inte förväntningarna jättehöga när vi klev in på Elite Palace Hotel & Vana Spa vid Vanadisplan i Stockholm. När jag flyttade till Stockholm 1995 tog stan slut ungefär här, det var Norra Stationsgatan och sen inget mer. Idag ser det annorlunda ut. I takt med att staden växer känns det här området betydligt närmare citykärnan. Hotelldirektören Patrik håller med. Han minns själv hur han på 90-talet, när han bodde i Örnsköldsvik, kom in med flygbussen från Arlanda och såg det här hotellet och kände att det låg lite långt ut. Idag har han varit hotelldirektör för det i två år och hans man, som han dessutom träffade på Qruiser, jobbar idag också på hotell…

Vi bor i ett superiorrum och har bokat ett ”Vana för själen”-paket i hotellets Spa. Det är en duobehandling i 50 min, det mest populära får vi veta, men innan vår duotid passar vi på att testa gymmet, och det här är inget litet hotellgym med tre maskiner och ett löpband, här finns allt. Och det är stort. Vi springer på Edward af Sillén som just avslutat ett gympass, han är medlem på Vana spa och tycker det är så skönt att det inte är så mycket folk ”ja, i alla fram tills ni skriver om det” säger han och skrattar.
Vi tillbringar någon timma i bassängen och i bubbelpoolen. Vi aromabastar och ångbastar. Det känns både lyxigt, fräscht och avkopplande. Sedan är det dags för vår duobehandling där den ena får ett kamomilldoftande kurbad medan den andra får en massage, efter 15 min byter man plats och bjuds i pausen på frukt och juice. ”Vi har både straighta par, gaypar och ickebinära” säger Johanna som tar väl hand om oss. Behandlingen är både skön och behaglig även om kurbadet låter i högsta laget. Har man inte bokat behandling kostar entrén till Vana spa om man är hotellgäst från 495 kr – i mån av plats.
På kvällen äter vi middag vägg i vägg på Bishops Arms, som har samma ägare som hotellet. Jag tänker engelsk pub, fish’n chips och flottigt. Så fel vi har. Menyn är ny för dagen och vi äter en otroligt god middag, jordärtskockssoppan (125 kr) till förrätt får högsta betyg (vill äta den ikväll igen), skagentoasten (125 kr) är både mäktig och mastig. Rödingen (265 kr) till varmrätt smakar som en sommardag och är helt ljuvlig medan ryggbiffen (265 kr) är rakt igenom perfekt. Inget att orda om, en av årets bästa middagar och när servitören är extra trevlig bör det nämnas. Tack Carmelo!
Vi sover sedan bra och äter en något bättre hotellfrukost innan vi checkar ut, vårsolen möter oss i entrén och vi promenerar mot city, Elite Palace har överraskat!