”One of the most amazing things about living in a city like New York is that any night of the week you can go to Paris.”
Citatet är Carrie Bradshaws, från ett avsnitt av Sex and the City, vad hon menade var biografen The Paris Theater på 58:e gatan.
Efter ett dygn på The Sparrow Hotel i Stockholm är jag beredd att säga samma sak, för ett besök på The Sparrow är som att åka till Paris.
”Jag ville skapa en känsla av Paris mitt i Stockholm” sa Elin Rouqet f.d. VD för hotellet som huserar på Birger Jarlsgatan, ett ögonkast från Stureplan. Det lyckades hon med. Redan på husets fasad vajar trikoloren, det serveras champagne i lobbyn, det är fransk musik i högtalarna och det hänger tavlor med franska motiv på väggarna. Det är elegant, avslappnat och três três chic. Och det bästa av allt, hundar är välkomna. Överallt.
Vi checkar in i hotellets juniorsvit på fjärde våningen och har en stor balkong mot Birger Jarlsgatan, pris ca 4.800 per natt. Här finns en stor säng, stora och små kuddar, soffgrupp och både strykjärn och strykbräda. Man förstår att det är ett hotell med många affärsresenärer.
Solen skiner in i rummet och det är varmt, men här finns både AC, en fläkt och fönster som stänger ute gatans buller ordentligt.
Hotellet hette förut Hotel Stureplan, sedan Drottning Kristina, sedan 2019 heter det The Sparrow Hotel och är ett boutiquehotell med 88 rum och har idag samma ägare som sina fina hotellkompisar Grand Hotel och Lydmar. Ja, ni fattar, det är kvalitet.
Namnet kommer dels från kvarteret mitt emot som heter Sparven men är även en flirt med den franska sångerskan Edith Piaf som kallades för La Môme Piaf, ”Sparvungen”.
Uteplatsen på baksidan med en bar på terrassen en trappa upp är perfekt för att glas chablis. Och så vill jag lyfta den pigga och charmiga nattportieren som verkligen hade öga för detaljer och service.
I hotellets bistro bossar stjärnkocken Mattias Dahlgren – och det märks. Vi äter en fantastisk hängmörad biff med krispiga pommes (340 kr). Våra förrätter, Salad de marchè (125 kr) och Tartar de veau (215 kr), lät halvkul på menyn, men gjorde att smaklökarna tog ordentliga glädjeskutt. Och så vinlistan… Hotellet vann 2020 kategorin ”New Wine List” i Star Wine List of the Year Sweden 2020. Bara en sån sak. ”En tydligt presenterad underbar vinlista som är full av skatter och flaskor”, löd motiveringen. Skål!
Frukosten är som en miniweekend till Paris bara den – macarons, croissanter av olika slag, nybakta pain riche och en gräddig fransk äggröra. Och vem vill inte ha en tunnare pizzabit till frukost? Kan en dag börja bättre? Tror knappast det. Au revoir.