När du kliver in i småbarnsåren är det bara att hänga av livsnjuteriet vid dörren i väntan på mindre krävande tider. Men under våra 24 timmar på urmysiga Siggesta gård ute på Värmdö fick vi uppleva något så ovanligt som en stund av familjeharmoni.

Hotellet har 58 rum, glampingtält (från valborg till september), restaurang, fik, köksträdgård med försäljning av nyskördade grönsaker, gulliga djur, utomhusaktiviteter som bangolf, skogshinderbana, trollstig, fotbollsgolf, ponnyridning och listan fortsätter. Just aktiviteterna är nyckeln till att detta hotell går att avnjuta så bra med barnen i släptåg. De blir aldrig uttråkade och som ni vet, nöjda barn = nöjda mammor.

Roligast var att mata de förvånansvärt välfriserade alpackorna. I en liten grupp släppes vi in i hagen med en varsin kopp pellets som lockade de lustiga djuren att äta direkt ur handen. Vår matning hölls av den fantastiskt trevlige vaktmästaren Vidar som fyllde på mina barns pelletskoppar om och om igen. Succé!

Sängarna är oemotståndliga

Vi bodde i familje- och bröllopssviten (4800 sek/natt). Ett gammalt timmerhus som delvis öppnats upp till nocken, fungerande eldstad, industriglas som delar upp rummet och naturskön utsikt som gjorde sig extra bra i begynnande höstfärger. I sviten finns två stora dubbelsängar med fluffiga kuddar och täcken i linnesängkläder. Sängarna var så oemotståndliga att till och med min sömnutmanade tvååring Knut däckade och vaknade inte förens morgonen.

Familje- och bröllopssviten på Siggesta gård.

Middag åts i restaurangen intill en helt enorm öppen spis. Min fru gjorde vinstbeställningen: Grillad röding med blomkålspuré. Jag ville kötta loss och beställde ryggbiffen som var god men saknade grönt vilket jag tyckte var lite synd efter att jag sett deras otroliga köksträdgård. Efterrätt blev Chokladfondant och Crème brûlée. Barnen ville ha pommes frites, köttbullar och en skål tomatketchup vilket köket fixade. Till efterrätt åt de superhjälteglass, ”mumsbabba” var betyget.

Frukost serverades i loungen och här är det lyxig alpstämning som gäller. Stolarna är klädda i långhåriga fårskinnsfällar ståendes runt rustika plankbord. Blicken dras till en perfekta Pinterest-brasa som tänts i den öppna spisen. På buffén hittar jag allt jag vill se i en hotellfrukost. Färsk frukt, yoghurt och hemgjord granola, smoothies, äggröra, grönsaker, gudomlig äppelmust (sån där grumlig du vet mmh), nybakat bröd med alla klassiska pålägg.

Och så blev det dags att åka hem, men först en sista runda bangolf krävde barnen, annars skulle de skrika (det gjorde de ändå). Sen checkar vi ut och åker hem till radhuset för att mikra falukorv. Redan samma kväll är jag inne på Siggesta gårds-hemsida och läser om deras höstweekend-erbjudande. Kanske skulle man unna sig lite mer familjefröjd?