…Stockholms största hotell heter Quality Hotel Friends i Solna och innehar inte mindre än 650 rum. Men alla rum får inte plats i den karaktäristiska vita sockerbiten som blivit så känd, i den 90 meter höga byggnaden med 1000 runda fönster finns 499 rum. Och sedan mars 2021 finns dessutom 251 rum på taket intill Friends arena och Mall of Scandinavia.
QX checkar in en måndag, regnbågsflaggorna vajar utanför hotellets entré och bara några dagar tidigare har Loreen precis tagit hem vinsten i Melodi-
festivalen som arrangeras på Friends Arena som ligger vägg i vägg. Hotellet har haft mellofeber och varit fullbelagt i flera dagar och fortfarande kan det finnas spår av paljetter, fjäderboor och ballonger säger personalen skämtsamt till mig när jag checkar in. Och redan nu har folk bokat in sig tills nästa års finalhelg av Mello får jag veta.
Jag får ett rum högst upp i byggnaden, på 25:e våningen. A room with a view – utsikten är fantastisk. Härifrån ser jag hela Stockholm med Globen och Norra tornen i horisonten. De stora runda fönstren ska föreställa Zlatans svettdroppar. Jo, ni läste rätt. Dessa fönster sägs vara framtagna efter en bild på Zlatan där han spelar en landslags-
match och nickar bollen samtidigt som svettdropparna far runt. Om det är en efterkonstruktion vet jag inte men ändå lite kul och en fin flört med Friends Arena där många av Svenska Fotbollslandslagets matcher spelas. Zlatan själv hittar man i hotellets välutrustade gym där han hänger på väggen.
Quality Hotel Friends känns ungt och piggt. Personalen är både välkomnande och snabb och fasen vad det betyder mycket när det märks att de ger det lilla extra. Det kan vara så enkelt som en extra kommentar eller ett snabbt leende.
På kvällen äter jag middag på 25:e vången, jag blir tipsad av en i personalen att prova deras vegetariska rätt, frasig blomkål. Men tyvärr, ännu en gång inser jag att jag inte är någon vegetariankille. Jag saknar alltid något, känns som jag omedvetet letar efter lite kött eller fisk på tallriken. Då är förrätten bättre, en oxcarpaccio med frasiga potatisstrimlor. Ljuvlig.
Menyn är annars klassiskt enkel, här finns storsäljarburgaren, entrecôte eller torsk. Nästa gång ska jag välja köttet…
Jag passar på att ta ett bad i badkaret på rummet innan jag hoppar i säng. Jag låter bli att dra för gardinerna för fönstret och ser ut över Stockholm innan jag somnar snabbt och sover gott.
Ett hotell som har 650 rum kräver även en enorm frukostmatsal, och det finns det (och även här möts man av ett glatt ”godmorgon”). Och tycker man att matsalen känns för opersonlig (och stökig) kan man alltid vandra iväg en bit bort i korridoren och sätta sig i en mer loungeaktig miljö vid ett runt fönster.
Quality Hotel Friends imponerar på mig.