På Stortorget i Helsingborg ligger The Vault, ett hotell med 56 rum där vissa av dem har utsikt över torget, hamnen – och ja, Helsingör. Vid sidan om hotellet ligger den berömda och pampiga trappan som tar en upp till tornet Kärnan. 140 trappsteg upp från gatan och du ser ut över hela Helsingborg och inloppet med Danmark i bakgrunden.
Redan i entrén in till The Vault får jag plocka upp mobilkameran då en kristallkrona och hundratals rosor i taket hälsar mig välkommen. Snyggt. Dessutom fungerar baren även som reception. Ett rum eller en Gin & tonic? Svårt val, men vi börjar väl med rummet.
Jag får ett hörnrum med fyra stora fönster. En soffa, två stolar och en stor säng. Och då byggnaden tidigare varit en bank ser jag framför mig hur någon viktig bankdirektör suttit här bakom ett stort skrivbord och blivit rik. Själv tar jag mig ner till gymmet, som ligger i källaren, i det gamla bankvalvet. Här finns det mesta man behöver, samt en spa-del med stor bastu och relaxavdelning.
Jag tar trapporna upp till rummet och känner att det är en speciell doft i korridorerna. Hotellet har nämligen tagit fram en egen parfym som de doftsatt hotellet med, den heter Amore och är tänkt att förstärka hotellets romantiska koncept. Fräscht tycker jag, men vet andra mer doftkänsliga som inte är lika entusiastiska.
Middagen denna tisdag intas i restaurangen som fram till i våras hade italiensk touch, men som nu har ett franskt skimmer över sig. Namnet är kort och gott Vinpublik och där ska man ”förvänta sig en passion lika eldig som chilin, temperament lika rivigt som vitlöken, ambitioner högre än syran i det naturligaste av naturviner…”. Jo, jag tackar.
Maten består av mellanrätter (vilket inte är mitt favoritupplägg men som verkar bli allt vanligare) ”Du blir fett mätt på 3-4 st” står det på menyn, en rätt kostar 135 kr (vilket skulle betyda ca 405-540 kr, i saftigaste laget skulle jag säga). Jag nöjer mig med två st, en bifftartar med friterat ägg och en ”Rillette de canard” som betyder confiterat draget anklår på levainbröd. Gott absolut, men det ska erkännas att det blev en liten hamburgare på McDonalds senare på kvällen, så två rätter räcker inte för att vara mätt en hel kväll. Nämnas bör att man även kan äta middag från onsdag till lördag längre in på hotellet, i Matpublik, som är mer ”för den hungriga”.
Sovdags. Jag drar för de stora gardinerna, ser slutet på en film och det knarrar lite i taket när jag hör rumsgrannarna ovanpå men jag somnar snabbt, sover gott och drömmar varken om kassaskåp eller bankrånare.
En suverän frukost (extra plus för smotthie och ingefärshots) gör att jag sitter lite längre än vanligt, packar sen ihop mina saker på rummet och tar mig ner till baren – för att checka ut.