Jag vet knappt var jag ska börja, jag älskar Ystad Saltsjöbad. Checkade in här för tio år sedan, åt middag och gick på spa. Och sedan dess har jag velat åka tillbaka. Detta hotell, med sina 139 rum, ligger på stranden vid havet – och här har det legat sedan 1897. Även om hotellet som byggdes då bara hade sju rum och tyvärr förstördes i en brand så har huvudbyggnaden som Ystad Saltsjöbad består av idag legat här sen 1927. Sen har det byggts ut. Och byggts ut.
Vi checkar in en torsdag, det är fullbelagt, vilket det är 98% procent om året. Vi får ett rum i den nyare delen på fjärde våningen med utsikt över poolområdet. Rummet går i marint med liggande vit träpanel. Det är som att gå runt i en katalog för Ralph Lauren. Men alla rum har dock inte samma fina utsikt. Har du otur kan du hamna bakom ett staket på bottenvåningen. Ska du ändå lyxa till det, så uppgradera dig till ett riktigt bra rum.
Vi tar sikte på havet och den 109 meter långa bryggan (det många som gift sig längst ut på bryggan), det blir ett snabbt dopp (det är svinkallt) för att sedan skynda oss till de uppvärmda poolerna. Solen skiner och vi lägger oss på solstolarna. Då kommer stammisen Krister Henriksson förbi i vit badrock. Var ska man se Wallander själv om inte i Ystad tänker jag.
Vi tar oss upp till relaxrummet på övervåningen, ett otroligt vackert och stort rum med stora sängar och öppna fönster mot havet. Det är tyst, bara vågorna hörs. Mitt sällskap somnar. Jag beställer vin.

”Det är som att gå runt i en katalog för Ralph Lauren”

Ystad Saltsjöbad erbjuder dessutom massor av olika spabehandlingar, för ansikte och kropp. Deras signatur är Tranquillity Ritual, ett helhetstänk där du skämmer bort HELA dig i 75 min.
Efter en avkopplande stund där drar vi oss in mot poolområdet, en dj har börjat spela, vi lägger oss på en solsäng i den sena eftermiddagssolen, beställer nåt att äta och hinner ta ett dopp innan maten kommer. Nudelsallad med lax och avokado, samt en grillad ost- och kalkonsmörgås. Sjukt gott och mättande. Tror det blev en Aperol till det.
På kvällen äter vi middag på Villa Strandvägen som tillhör hotellet men som ligger ett stenkast bort på samma gata. Det är ett VillaVillekulla-liknande hus som även påminner om ”Ett hem” i Stockholm, sju rum och en matsal stort som ett vardagsrum med kök i hörnet. Och otroligt fint inrett. Som att komma hem till någon med dyr och god smak. Här serveras en femrätters och man väljer själv bland små- och mellanrätter. Ett upplägg jag inte är någon större fan av då jag är lite traditionell av mig och vill ha EN stor varmrätt, inte fem små med olika smaker och upplägg. Men allt är supergott (råbiffen, gösen, lammet…).
En promenad hem och en sväng ut på bryggan för att se kvällssolen för att sedan gå och lägga oss – och jag kan inte minnas när jag sov så bra på ett hotell senast. Kuddarna, madrassen, påslakanen – allt var perfekt.
Ystad Saltsjöbad är som sagt populärt, och det är mycket folk, men stället är så pass stort att det aldrig blir trångt, det är inget hets vid poolen eller ute vid bassängerna för att få plats, allt går smidigt. Tempot är lugnt.
Frukosten äter vi utomhus på terrassen. Vid havet. I solen. Här finns det mest man vill ha, extra plus för färdiggjorda egg benedict.
Ystad Saltsjöbad har idag samma ägare som exklusiva Ellery, Steam och Falkenberg Standhotell. Men det här anser jag är kronan i deras hotellpalett. Och ja, jag hoppas få komma tillbaka igen, men att det inte tar tio år denna gång…