Efter att ha rest runt på Gotland och sett raukar och besökt ”Så mycket bättre-huset”, sett snabbköpskassörskans ICA-butik och druckit gotländskt rosévin så tog vi sikte på Visby. Denna fantastiskt mysiga sommarstad med muren, havet, politikerveckan, medeltidsveckan – och ”Stockholmsveckan”.
Vi checkar in på Clarion Hotel Wisby vid Donners plats. Ett hotell med 212 rum och som tagit över byggnad efter byggnad på gatan och idag sträcker sig över ett helt kvarter.
Hotellet tillhör som sagt Clarion och då vet man vad man får, det är liksom ett koncept på samma sätt som Scandic. Det är bara lokalerna som ändras. Och här är det just lokalerna som gör hotellet unikt. Vackra välvda dörrkarmar och pelare i loungen. Dessutom är det självklart Clarion Hotel Wisbys läge som gör det attraktivt – och personalen! De är usp:en i hela hotellet. Från Viktor i receptionen och Karin i restaurangen till Alex i spaavdelningen. Så vänliga och hjälpsamma trots att jag både hinner tappa bort nyckeln och även be om senare utcheckning.
Vi får ett rum på tredje våningen, en bra bit bort, ta hiss en trappa, sen gå långt i korridoren och sen en hiss till. Inget för den trötte.
Från fönstret har vi havet rakt fram medan ‘stimmet och stojet’ i stan är runt hörnet.
Efter att vi checkat in kollar vi in hotellets gym, men nej, där har de lite att jobba på, istället tar vi en sväng på stan, går till Almedalen, ruinerna Sankta Katarina, Clemens och Carin innan vi tar en gin och tonic i Gingården på Värdshuset Lindgården. Middagen äter vi på hotellets restaurang, Kitchen & Table, vädret tillåter att vi sitter på uteserveringen mitt på Donners Plats, och vi äter kött. Det tror jag var ett smart val. Inget att anmärka på där.
Efter middagen promenerar vi bort till Visbys kända vinbar Volare och tar några dyra glas vin innan vi går till hotellets egen bar och tar en sängfösare, sen sover vi som kungar. Okej, på natten vaknar vi av lite stök och bök utanför på gatan men bor man mitt i Visby, mitt i sommaren, är det något man får räkna med.
Frukosten blir en lite stökig historia, det regnar så ingen kan sitta på den fina terrassen, istället måste alla gäster trängas i den något underdimensionerade frukostavdelningen (och en sak som mitt ex, som var hotelldirektör, lärde mig var att man ska undvika att ha frukosten utplacerad i hörn, för då blir det trångt)…
Vi checkar ut, men går sedan ner en trapp till Selma City Spa (150 kr per person) och badar i hotellets 28-gradiga pool som påminner om ett hamam, vi bastar och tar det lugnt innan vi hämtar våra väskor i bagagerummet, tackar för oss och beger oss mot båten hem till Stockholm.