Först. Det här är ingen gayresa. Inte det minsta. Förutom färgglada drinkar, vintageviner och gourmetmat får man inte förvänta sig något som kan kännas gay över huvud taget. Med det sagt, allt är inte gay som glimmar och Riverside Luxury Cruise glimmar mer än något annat jag upplevt. Så häng med.
Riverside Luxury Cruise är ett tyskt företag och ingår i Seaside Collection som har flera fina hotell runt om i Europa. Och en båt. Företaget köpte 2022 Crystal Mozart från Crystal Cruises och har sedan renoverat den för mångmiljonbelopp och den heter nu kort och gott Mozart.
Just den här båtresan tillhör företagets nyare erbjudanden och när vi hoppar ombord är det endast 40 gäster på båten, normalt finns det plats för 160 gäster och besättningen består av hela 70 personer. Här finns 81 rum, på övre och nedre däck samt några av de största sviterna du kan bo i på dessa flodbåtskryssningar. Alla är superfina och fräscha men jag skulle absolut föreslå att man bokar rummen på övre däck, där känns de som hotellrum med fönster från golv till tak och inte som klassiska hytter. Visst, det kostar lite extra men är värt det. Gästerna då, undrar ni, vad är det för klientel på dem? Well. Låt oss säga att de inte tillhör det yngre gardet. Tänk 50+ och väldigt straight. Jag och min pojkvän var ”the only gays in the village”, eller rättare sagt ”the only gays on the boat”. Närmaste gaykillen på Grindr var alltid minst ett par mil bort medan vi tuffade fram på Donau. Trist kan man kanske tycka om man är sugen på party och på att träffa lite andra gays. Är man däremot sugen på en skön båtresa med goda viner, god mat, fantastisk hytt, spännande städer och med en utsikt utanför fönstret som ständigt förändras så är det här resan för dig. Köper du all inclusive så ingår allt på båten. Mat, kaffe, vin, drinkar – you name it. Det enda du behöver köpa till är spabehandlingar och utflykter. Beställer du en drink i nån av barerna så kommer de och serverar den om du så sitter uppe på däck eller i någon av loungerna. Och du kan välja mellan att göra som vi och åka den kortaste turen som är en tre dagars-tur eller den längsta som pågår i 14 dagar.

Vi landar i Budapest en söndag lunch och möts av företagets chaufför på flygplatsen. Han kör oss till båten där vi checkas in. Vårt bagage hann inte komma med planet när vi bytte i Frankfurt men personalen ombord tog hand om problemet och såg till att det levererades till båten och till vårt rum redan samma kväll.
Vi tillbringar första dagen med att upptäcka Budapest, Ungerns huvudstad med 1,7 miljoner invånare. Och jag måste säga att jag var lite tveksam till att besöka Ungern med tanke på deras ultrakonservativa president Viktor Orbán och hans homofoba politiska linje. Men – nu startade den här flodkryssningen här och då passar vi på att upptäcka den här staden som verkligen är oerhört vacker, enkel att promenera runt i, och massor av kaféer och restauranger. Och tack vare att termometern visar hela +22 grader denna sena oktoberdag tar vi en öl i solen på en av alla uteserveringar. Naturligtvis besöker vi även New York Café som utsetts till ”världens vackraste kafé”, kön är lång men rullar på snabbt och det tar knappt 45 min att komma in på kaféet som går i nyrenässansstil. Här inne möts man av marmorpelare, gnistrande ljuskronor, enorm takstuckatur, guld och röda sammetsstolar, tänk Sixtinska kapellet. Dyrare än Espresso House men otroligt fint.
Vi hittar även en godisbutik i stan och köper med oss lite plockgodis att ha med på resan, det blir ett par hekto av färgglada småpenisar. När jag senare på kvällen lägger ut en bild på dem på instagram gör de succé, min inbox fylls av meddelanden från folk som vill att jag köper med dessa färgglada småpenisar hem. ”Jag vill ha minst ett kilo”, skriver någon.

Tillbaka till båten. Efter att vi packat upp och skålat i bubblet som väntade på oss i hytten var det dags för middag ombord. Menyn på Mozart ändras varje dag, och det är personal överallt, en som kommer med bröd, en med vin, en som tar beställning, en som fyller på vatten. Ja, även kocken kommer ut och hälsar på gästerna. Ni fattar. Servicen är fantastisk, och det blir aldrig besvärande på något sätt. Stämningen är uppsluppen och servitörerna skämtar med oss. De fattar att vi är gay så det blir aldrig några trötta ”where are your girls tonight?”.Och maten är ljuvlig, varje lunch, varje middag. Under våra tre dygn på båten blev vi inte besvikna en enda gång. Tvärtom. Detsamma gäller frukosten, här finns allt du kan tänka dig och naturligtvis finns en egen omelettavdelning där de lagar den efter dina önskemål. Och vad man än ber om eller undrar över så får man svaret ”Inga problem”. Fantastiskt.
Resan är upplagd på det sättet att man reser på kvällen/natten och anländer till en ny stad på morgonen. I Budapest får man lite extra tid, i Bratislava lite mindre.
Vi valde att följa med på de guidade turerna i städerna vi kom till, och vi hade tur, för vi hade riktigt bra och kul guider. Det kan annars vara ett problem tycker jag när man ska vandra runt med en guide i flera timmar när man vill upptäcka en ny stad. Ofta har jag mött guider med lite entonig knagglig engelska och som oftast vill älta gamla årtal och historia som får en att både gäspa och tröttna. Här var det tvärtom. Intressant berättande och med många gapskratt. Särskilt när vi besökte Slovakiens huvudstad Bratislava, en stad som jag knappt visste nånting om. Hit anlände vi på förmiddagen och kastade loss vid 22-tiden. Helt lagom med tid för att upptäcka denna stad med drygt 400 000 invånare.
På kvällarna ombord på båten var det underhållning i loungen i fören och det serverades drinkar av alla de slag. Lite tomt med folk dock så det kändes lite öde när vi bara satt 5-6 personer och lyssnade på sångaren och pianisten som underhöll. Men vi fantiserade om hur det skulle vara om det var fullsatt och om kanske iallafall hälften av alla gästerna var lite yngre och inte bara straighta. En gaykryssning med Mozart hade verkligen varit häftigt.

  De fattar att vi är gay så det blir aldrig några trötta ”where are your girls tonight?”.

Båten har även ett spa i fören, bubbelpool och vanlig pool. Och solsängar. Här finns även ett stort gym och den som vill kan låna el-cyklar och ta en tur med när man kommer till en ny stad. Regnar det så står personalen och delar ut paraplyer. Dessutom har varje rum på båten en egen värdinna och vill man så kan man få frukosten serverad i hytten.

Till Wien anländer vi vid niotiden sista dagen. Efter frukost blir det guidad visning i staden med buss och därefter lunch på båten. Sen är det tyvärr dags för oss att stiga av. Motvilligt. För det var länge sen jag hade såna fantastiska dagar som jag haft på denna resa ombord på Mozart.

Men jag och killen kände oss inte riktigt redo att åka hem än, istället stannar vi kvar ett extra dygn i Wien. Vi checkar in på Kaiserhof hotel ett stenkast från citykärnan. Förutom läget och priset är Kaiserhof hotel känt för sin frukostbuffé, dessutom tillhör självaste hotelldirektören vår regnbågsfamilj. Bara en sån sak.
Är man i Wien så vore det ju tjänstefel att inte äta en wienerschnitzel så självklart gör vi det en kväll och jag lär mig att man ska ha lingonsylt och inte kapris till en äkta österrikisk schnitzel… Efter middagen blir det en öl på klassiska gayhaket Mango Bar.
Vi hinner även med att spana in Gustav Klimts världsberömda målning The Kiss på Österreichische Galerie Belvedere museum, se de färgglada husen Hundertwasserhaus samt besöka huset där Mozart bodde.
Allt medan solen skiner från en klarblå himmel och Billy Joels textrad ekar i mitt huvud: ”Dream on, but don’t imagine they’ll all come true. When will you realize, Vienna waits for you?”

Tre dygn ombord på Riverside Luxury Cruise Mozart med all inclusive kostar ca 20 000 kr per person.