Jag, min tjej och vår son Alfie, a.k.a. shih tzu/pudel på sju månader, ska sättas bakom “lås och bom” ikväll. Vår dom blev “otukt som mot naturen är”, kvinnoälskande kvinnor som vi är.
Det är söndag eftermiddag när vi anländer till den före detta fängelsebyggnaden. Hotellet ligger i ett lugnt parkområde precis intill Mälaren. En upplyst skylt med texten “Långholmen Hotell” introducerar oss till den stora blekgula byggnaden med små cellfönster. Bredvid självaste hotellet ligger Wärdshuset där baren Finkan och restaurangen finns. Om det inte vore för stenmuren som löper runt huset, hade man likväl kunnat tro att det var ett slott.
Väl inne i kronohäktet (hotellet) pryds väggarna av bilder på fängelsevakter, fångar, roliga skyltar som drar fängelse-paralleller som ”Till cellerna” med en pil som pekar mot hotellrummen och “You are doing time” över klockorna. I receptionen kan man köpa sig fångdräkter eller fotbojor om så önskas. Det tydliga fängelsetemat går inte att ta miste på.
Det är en intressant kontrast det här med “här-avrättades-människor-med-giljotin” till “vad-trevligt-med-en-hotellnatt”. Jag menar, trots att det idag är en modern konferensanläggning så sitter tragiska människoöden i de tjocka väggarna.
Hotellrummen ligger i en klassisk Alcatraz-ljusgård med långa rader av numrerade celldörrar med reglar. Dubbelcellen är rymlig, har en skön dubbelsäng, platt-TV, fräsch dusch och WC. Vi får även tillbehör till hunden som kycklingtuggben, hundbajspåse och en sovpuff. Det är väldigt svårt att tro att man befinner sig i en fängelsehåla.
Hotellets eget museum rymmer över 250 år av fängelseverksamhet och historia. Målningar och svartvita fotografier visar lösdrivare, tjuvar, mördare, fängelsevakter, rymningsförsök, straffarbeten och avrättningar. Några kända interner som har skakat galler här är bland andra journalisten Barbro Alving, socialdemokraten Hjalmar Branting och Arn-författaren Jan Guillou.
Då restaurangen dessvärre hålls stängd på söndagar blir det ingen restaurangrecension – men jag är rätt säker på att de serverar mer än bara vatten och bröd. Ikväll blir det Foodora, vi beställer mexikansk mat med carnitas och burritos och kollar på Robinson. I don’t complain!
Dagen efter är det dags för frukostbuffé i det hemtrevliga Wärdshuset. Vi väljer och vrakar bland nybakat bröd, pannkakor, scrambled eggs, prinskorvar och hemmagjord nutella. Här har de verkligen lyckats.
“Fängslande boende mitt i Stockholm”, skriver de på sin webbplats. Och visst är det bokstavligen fängslande.