Sverige har under många år toppat den tyska gaya reseguiden Spartacus årliga Index över de mest gayvänliga länderna i världen. Men 2021 blev det en tydlig förändring. Från delat första plats hamnade Sverige på en delad femte plats. När vi toppade var frågor om transpersoners och intersexuellas legala situation inte lika betydelsefull för Spartacus-guiden, men 2021 började de som samlar in information att ana ugglor i den svenska mossen.
2021 konstaterar också Spartacus redaktörer att deras index blivit mer och mer ”queer” med tiden som gått. Något som tydligt drabbat synen på Sverige.
Årets index, 2025, så landar Sverige på ne delat 15:e plats. Sist bland de nordiska länderna.
Där Sverige tidigare fått 2 poäng för ”lgbtqia+marknadsföring” av landet som destination landar vi nu endast på en etta. När det gäller intersexuellas rättigheter, som fortfarande är nära nog en noll-fråga inom svensk politik, blir det minus en poäng och detsamma utdelas eftersom att konverteringsterapier, eller omvändelseterapier, fortfarande är tillåtna.
Just dessa två frågor gör att Sverige på sin delade 15 plats tappar 4 poäng jämfört med ett av de fem länder som delar på en förstaplats: Kanada. Övriga länder som delar på förstaplatsen, men med lite olika poäng utdelade, är Island, Malta, Portugal och Spanien.
Värst land är enligt Spartacus reseguide Jemen som till och med klassas som en poäng värre än Saudiarabien, Iran och Afghanistan.
Spartacus Index har, kanske bör påpekas, inte tagit hänsyn till förändringarna i USA sedan Donald Trumps tillträde som president.
Även på ILGA-Europas regnbågsindex, som publiceras inför IDAHOBIT-dagen den 17 maj varje år, hamnar Sverige långt ner jämfört med tidigare år och jämfört med tiden då trans- och intersex-frågor inte hade samma tydliga roll i regnbågs-rörelsen.