Bon Bini na Curaçao! Välkommen till Curaçao, den karibiska ön med vita stränder, blått hav och tropiskt klimat året runt. Årsmedeltemperaturen är 27,5 grader i luften och 27 grader i vattnet. Perfekt läge för att chilla.
Curaçao är ett utmärkt resmål för den som planerar en bröllopsresa, en solsemester för familjen eller en slappresa för den som längtar efter en solstol. För den som vill ha en veckas party party finns bättre alternativ. Det finns absolut ett nattliv på Curaçao, men det går inte att jämföra med Ibiza eller San Tropez.

För dig som är gay är Curaçao det självklara valet om det är Västindien som lockar. På Jamaica är det rent utsagt livsfarligt att komma ut som homo och på de andra öarna är homosexualitet långt ifrån accepterat. Curaçao är undantaget; en fristad som välkomnar alla.
Det du ska räkna med när du åker till Curaçao är att saker tar tid. Ingen gör sig någon direkt brådska, det är lite ”mañana” över det hela. Det långsamma tempot är en del av charmen, men tänk på att inte beställa in mat när du är vrålhungrig, då kommer du drabbas av svältkänslor innan maten hunnit till bordet.

Trots den officiellt deklarerade toleransen märks det att de lokala förmågorna är ovana vid att öppet visa sin läggning. Bögar och flator möter inte blicken, inte ens på gayställen, och raggningsförsöken är mer trevande än direkta. Därför kanske du inte väljer att gå hand i hand med din partner när ni är ute på stan, det skulle verkligen sticka ut, men det finns många gayvänliga hotell där du kan vara helt öppen.
I Willemstad finns ett gayställe som heter Lyric´s café. Det är en liten lokal som fylls snabbt och majoriteten är öbor. Det finns även ett gayvänligt ställe som heter Mambo Beach. Det är ett stort strandområde med restauranger och barer med dj:s – ett enda stort utomhusdisco. Publiken är mixad; kvinnor, män, strejt, gay; men framförallt ung och med en stor andel turister. Söndagskvällarna på Mambo är mest populära, då är beachen packad med partysugna.
I Willemstad finns den naturliga hamnen Schottegat, som tillsammans med hamnkvarteren – Punda – är uppförda på Unescos världsarvslista. Handla gärna på den flytande marknaden Sha Caprilsekade, dit försäljare kommer från Venezuela i små båtar lastade med frukter, grönsaker och fisk.

Willemstad delas i två delar av hamninloppet. Från Punda går en världsunik gångbro ”The Swinging Old Lady” över till andra sidan – Otrobanda. Bron består av 16 flytpontoner och kan flyttas på två minuter för att släppa fram fartyg. När den ligger längs kajen kan den lätt misstas för en strandpromenad, sedan rör den sig över vattnet och vips har man en bro, en fascinerande syn!
Gatorna i Willemstad har holländska namn och det går att köpa typiskt holländsk mat på många av restaurangerna. Ön blev holländsk koloni år 1634 då Johan van Walbeecks armada besegrade de härskande spanjorerna, och staden känns verkligen som ett mini-Holland.
Husen är otroligt vackra. Blicken slits ständigt upp längs de färgsprakande husväggarna och den klarblå himlen. Färgerna är ett arv från Afrika; Curaçao har en mörk historia som knytpunkt i slavhandeln mellan Afrika och Europa, och det finns många slavättlingar på ön. Om du vill veta mer om slavhandeln ska du gå till Kura Hulanda Museum, det är ett av de bästa slavmuseerna i världen.

Öns gayställe
Öns gayställe

Museet ligger på Hotel Kura Hulanda, det klart mysigaste hotellet på ön. Rummen är genuint vackra och området är som en liten stad i staden.
Vill man verkligen chilla ska man välja Lodge Kura Hualanda istället, systerhotellet som ligger längst ut på öns nordvästligaste spets. Ett paradis med total lugn och harmoni.
Andra spännande hotell är designhotellet Floris och lyxhotellet Avila. En lista på alla gayvänliga hotell finns här:gaycuracao.com
För den som blir rastlös av att lapa sol finns en mängd äventyr att uppleva. Du kan klättra upp till en bergstopp en molnfri dag och titta över till Venezuela, eller hyra mountainbike och köra loss offroad. Ön erbjuder också ridning, golf samt alla tänkbara vattenaktiviteter. För dig som är nyfiken på havet är ett besök på Curaçao Sea Aquarium att rekommendera. Här kan du simma med delfiner eller titta på en delfinshow. Du kan även snorkla med fiskar, rockor, sköldpaddor och hajar – en oslagbar upplevelse!

Kvällarna tillbringas bäst på en av de många restaurangerna med bedårande ”vykortsutsikt”. Ett måste är restaurang Le Clochard. Krogen är förstklassig, servicen utmärkt och medan du njuter av mat och vin kan du insupa den ljumma kvällsbrisen, saltdoften från havet, de vackra husen i Willemstad, gångbron, hamnen där de små fiskebåtarna lägger ut för att åka tillbaka till Venezuela, och förhoppningsvis, en älskling vid din sida. Mer romantiskt än så blir det inte!

Tre utflykter
Man behöver inte vara dykare för att njuta av det stora blå. Bästa snorklingen gör du på Curaçao Sea Aquarium. Där kan du simma med delfiner och mata hajar.
www.curacao-sea-aquarium.com

De ruffa stränderna på norra sidan upplevs enklast med jeepsafari. Besök i voodoo-grotta med fladdermöss ingår! Oömma kläder gäller, räkna med att bli nedstänkt.
www.jeep-safaris.com

Curaçao är ett dykparadis för både nybörjare och erfarna. Ön har över 100 olika dykplatser och kring 500 olika fiskarter. Många hotell har dykservice och det finns många dykskolor, t.ex. www.hooksdiving.com