Berlin är gigantiskt. 892 kvadratkilometer till ytan och med 3,4 miljoner invånare närmar staden sig med stormsteg dess verkliga storhetstid innan kriget, då nära 5 miljoner bodde i staden.
Turismen slår också nya rekord. 2006 bodde 7 miljoner turister på hotell och trots att det inte hålls Fotbolls-VM varje år så räknar branschen med en fortsatt ökning.
Samtidigt som Berlin är en gigantisk stad med stora avstånd så är det också ett område med flera mindre “städer” med karakteristiska delar som Schöneberg, Prenzlauer Berg, Mitte, Kreuzberg och Wannsee. I stadsdelarna är det enkelt att röra sig och man hittar sig lätt till rätta bland caféer, barer och affärer. Som i alla större städer är det sällan de boende rör sig utanför sina egna stadsdelar.
Att ta sig mellan de olika stadsdelarna gör man trots storleken på staden enkelt genom U- respektive S-Bahn eller med hjälp av buss. Berlin är fortfarande billigt och att ta sig runt per taxi är inte en oöverkomlig lyx.
Just prisläget har fått allt fler svenskar att välja Berlin som alternativ till vårt traditionella storstadsmål, London. Medan pundet växlas dyrt ligger Euron i ett bra läge. Med bara en och en halv timmes flygresa, billiga lågprisalternativ på flyget och en stad där man med lätthet kan klara sig på engelska har allt fler vågat rikta blickarna söderut.
Och väl på plats upptäcker vi att i Berlin finns en kultur och ett socialt beteende som vi med lätthet känner igen oss i, trots att vi vände Tyskland ryggen för 60 år sedan.
Vår gemensamma historia har inte en 60-årig paus helt lyckas sudda ut.
2006 ökade så följdaktligen den svenska turismen med 29,6% och toppar därmed ökningstakten bland de europeiska länderna.

Väster om Schönberg ligger Charlottenburg där man på vägen till Kürfurstendamm passerar kvarter liknande Östermalm. Här hittar de lite mer lugna restauranger och caféer med en mixad klientel.
Efter murens fall blommade östra Berlins gamla gaydistrikt upp. Prenzlauer Berg blev snabbt hett och barer, affärer, caféer liksom klubbar öppnade i snart sagt varje gathörn kring U och S-Bahn stationen Schönhauser Allée. Den första tidens eufori över det lite luggslitna men trendskänsliga Prenzlauer Berg har lagt sig idag, men fortfarande är det här man hittar konstnärer, gayskins en masse och går man omkring i området kan man känna en hel del av DDR-stilen som fortfarande lever kvar.
Mitte är just mitten av staden och som varje stor stads centrum är det här du hittar den bästa shoppingen. Området har flaggstores för snar sagt alla stora märken och här kan du barhoppa på trendiga caféer och klubbar där modern techno och house är musikstilen. Dagtid njuter du i solen på en utomhusservering och spanar in blandningen av Berlinare och turister som defilierar förbi.

I Kreuzberg blandas konstnärerna med anarkistiska livsstilar och en stor turkisk befolkning. Och självklart en bred, och mer alternativ, gayscen. På Oranienstrasse ligger SO36 med söndagarnas fantastiska pardansklubb Café Fatal. Här arrangeras kvinnofester, technopartyn, rock- och skakonserter liksom oriental-klubbar. SO36 kan jämföras med svenska Combustion, TomBoy eller Kafé 44-hållet där det självklart är en blandning av kvinnor och män. Intill SO36 ligger den lilla galna baren Roses, med flufftapet i knallrosa och bedagade gäster som pressas samman frampå natten. Roses är ett måste för den som vill uppleva Berlin i sitt esse. Notera dock att baren öppnar först sent på kvällen!
Runt U-bahn Mehringdamm ligger sexklubbar och barer tätt. Här finns Schwuz med olika klubbkvällar, café Melitta Sundström, fantastiska och unika Schwules Museum, lädersexklubben Quälgeist och BarbieBar.
Över floden Spree från Kreuzberg ligger Freidrichshain där Karl-Marx Allee (f.d Stalinallee) vittnar om den gamla kommunistiska partitoppens boendesmak. Gigantisk och avskalad allé byggd i ”bröllopskaks”-arkitektur. I ett industriområde i stadsdelen ligger den enorma klubben Berghain. Ett måste för danssugna och där även Lab-Oratory och Snax-festerna håller till. Underground och pervest så det förslår! I området mellan Frankfurter Allee (fortsättningen av Karl-Marx Allee) och Warschauer Strasse ligger en rad barer och caféer. Här ligger även kvinnocentret Frieda med bokcafé och en rad aktiviteter liksom hbt-ungdomscentret Lambda.

Holocaust-monumentet

När du anländer till Berlin är det klokt att leta upp gratistidningarna Siegessäule och den mer mansinriktade Blu. I tidningarna hittar du kartor över gayområdena och annonser för allt som är på gång. I turistbyråerna Berlin Infostores du plocka upp kartan Out in Berlin, en av flera gaykartor.
Ett plats att börja på för att få en smak av Berlin är Potzdammer Platz. Här tar du dig lätt till den stora parken Tiergarten där berlinarna tar sina söndagspromenader utmed kanalerna. På vägen från Potzdammer Platz till Brandenburger Tor passerar du den enorma 19 000 kvadratmeter stora Holocaust monumentet bestående av 2 711 betongblock, och under detta ett stort museum om Förintelsen. Den judiska historien kan man också möta i Mitte och Oranieburgstrasse med den nya synagogan liksom i det stora Judiska museet som ligger i Kreutzberg. Här och var i Berlin finns även gatuskyltar som berättar om hur förföljelsen av stadens judar gestaltade sig, där det steg för steg infördes det ena vansinniga förbudet efter det andra.
Vid Brandenburger Tor börjar Unter den Linden. En vacker boulevrad som leder genom Mitte. Kring Brandenburger Tor ligger hela centrala Berlin med sina historiska byggnader, museer, monument, Riksdagshuset och Berliner Dom. Gillar du traditionellt turistande kan du spendera dagar bara i detta område. I området hittar du dessutom operahus och konsertsalar, de stora teatrarna liksom en mängd bra restuaranger.

Med S-bahn till södra Berlin når du grönområdet Wannsee, med Biergartens och strandpromenader bland enorma villor. Missa inte den upplevelsen!


Berlin i QX GayMap

Berlin-sajter
visitberlin.de
Turistinfo
berlin.gay-web.de/
Gay guide
mann-o-meter.de/
Infocafé i Schöneberg med info.
sonntags-club.de
Infocafé i Prenzlauer Berg med info.
blf.de
Läderorgansiationen med info om läderträffar och klubbar.
regenbogenfonds.de
Schönebergs gatufest i juni
csd-berlin.de/
Berlins Pride-firande i juni

Till Berlin flyger:
GermanWings.de (Arlanda, Kastrup)
AirBerlin.com (Arlanda, Landvetter, Kastrup)
SAS.se (Arlanda, Kastrup)
Easyjet.com (Kastrup)
Ryan Air (Skavsta)