Återigen har Pride-firandet i Moldavien utsatts för hot. Förra året blockerades en buss med Pride-firare av en uppretad mobb medan landets polis stod passivt och tittade på.
– Han mår efter förhållandena bra, säger RFSLs pressekreterare Malinda Flodman till QX. Han har ett stort skrubbsår i pannan och skrubbsår på kinden. På kroppen har han stora blåmärken efter att han blir sparkad på medan han låg ner. Arrangörerna, som själva utsatts för detta flera gånger, tror att Sören trots allt blev utsatt för en ”mild” misshandel eftersom syftet var att skrämma honom.
I år har RFSLs förbundsordförande personligen råkat illa ut, berättar RFSL i ett pressmeddelande. Natten till måndag blev han förd av uniformerad polis som stoppat honom på gatan till en polisstation. Polisen ville veta varför han befann sig i Moldavien. Efter att han gett informationen om att han var på plats för Pride-firandet så släpptes han.
Utanför polisstationen väntade en grupp män som utsatte Sören Juvas för fysisk misshandel.
Enligt RFSL säger gayrörelsen i Moldavien, Gender Doc, att männen som misshandlat honom troligen var civilklädda poliser eller män som tipsats om att han var på väg att lämna polisstationen.
– Syftet med misshandeln var troligen att avskräcka Moldaviens hbt-aktivister från att fortsätta sitt arbete med att förbättra situationen för landets hbt-personer, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL i pressmededlandet.
– Hot och våld av den typ som drabbade Sören Juvas är vardag för hbt-aktivister i många länder. Att detta inträffade visar på hur viktigt det är att vi fortsätter arbeta både i Sverige och internationellt, inte minst för att visa att vi inte accepterar den behandling som många hbt-personer i världen får utstå, fortsätter Ulrika Westerlund.
I helgen som kommer arrangeras Slavic Pride i Moskva och i Riga hålls Baltic Pride. Även här räknar arrangörerna med att det blir oroligheter. I Moskva pågår samtidigt med Pride-firandet European Song Contest med en många potentiella supporters av Pride på plats. Den nederländska deltagaren Gordon i gruppen De Topper har redan förklarat att han hotar bojkotta finalen om Pride-paraden inte kan genomföras fredligt. Hittills har inga andra deltagare i ESC-finalen uttalat sig i liknande riktning. Till Moskva åker även den internationellt kända aktivisten Peter Thatchell som tidigare år misshandlats blodig under Pride-arrangemang i Moskva.
Till Riga reser förutom en lång rad RFSL-aktivister, bland dem Ulrika Westerlund, även Sveriges Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Läs om Pride 2008:
Våldsamma upplopp i Moldavien