Cirka 100 personer har hittills svarat, av dem har 30-40 personer uppgett intresse av boendet inom ett till tre år, och 21 av dessa har redan fyllt i en intresseanmälan berättar Christer Fällman, projektledare för Regnbågen.

Enkäten kommer att ligga ute på Qruiser under Pride och en tid efter också. Christer Fällman förklarar att undersökningen även skickas ut per brev till dem som inte har tillgång till en dator. RFSL hjälper till att skicka ut den till sina nätverk, exempelvis till Golden Ladies och även 87-årige Nisse Olofsson, förkämpe för hbt-äldreboende, skickar till sina.

– Berätta vad ni hittills har fått för respons på Qruiser om hur behovet ser ut.
– Cirka 80 procent är intresserade av ett trygghetsboende, ett boende där de har egna lägenheter och gemensamma ytor som betalas via hyran, plus personal en viss tid av dygnet. Det alla vill undvika är att behöva gå in i garderoben igen vilket skulle ske i andra boenden, där man återigen hamnar inom ramen för heteronormen. Det handlar om värdighet.

– Hur är det tänkt att boendet ska se ut?
– Profilen kommer att vara hbt, men alla är välkomna att söka, och det ska inte vara separata boenden för lesbiska och bögar. Det ligger i tiden, och det där att lesbiska inte gillar bögar och tvärtom är förlegat uttryck som vi måste ta i tu med. Det är dags att sudda ut den stämpeln.

– Vad händer härnäst?
– Nästa steg är att vi ska ha ett möte den 31 juli för att diskutera hur vi ska skriva om vår folder. Den som finns nu ska RFSL dela ut i sitt tält på Pride. Den nya foldern ska också skickas ut till alla biståndshandläggare i Stockholm och kranskommunerna så att de får kunskap om Regnbågen. Sedan ska vi ta emot underlaget från undersökningen och se efter vad behovet är. Om det handlar om ett trygghetsboende är det Micasa Fastigheter AB vi ska diskutera med, och är det ett äldreboende behöver Stockholms äldreboende AB cirka 30 anmälningar för att det ska kunna fungera.

Christer Fällman nämner också att RFSL kommer att medverka till att utbilda personal.
– Med rätt inställning och rätt personal tror jag vi kan skapa en bra personalstyrka. Det kan bli hur bra som helst, och sedan tror jag att det kommer rulla på automatiskt. Men någonstans måste vi börja.

Mer läsning om vad RFSL gör i projekt Regnbågen www.rfsl.se/aldreboende

Boende för äldre hbt-personer undersöks