Förbundet HBT-socialdemokraterna höll sin första nationell kongress den 25 juli, dagarna innan Pride-festivalen i Stockholm. Organisationen startade 1988 som en partiavdelning inom Stockholm arbetarekommun, men i och med att det 2006 bildades en avdelning i Göteborg, förra året en i Öresund och en i Örebro så har man nu valt att forma en nationell förening.
Till förbundets första ordförande valdes Anders Selin som tidigare varit ledare för såväl RFSLs förbund som Föreningen Stockholm Pride.
– Berätta mer om förbundet!
– Vi bildades förra året eftersom vi såg att det fanns flera HBT-socialdemokratiska föreningar och hade fått signaler om att fler var på gång, berättar Anders Selin för QX. Troligtvis kommer det snart dessutom starta nya HBT-socialdemokratiska partiföreningar i Sjuhärdasbygden, Norrbotten, Sörmland och Västmanland.
Selin berättar att det förbund som nu byggs upp till del liknar kvinnoförbundet, broderskaparna och ungdomsförbundet men att det finns en viktig skillnad.
– Vi har inte ambitionen att bli en formell sidoorganisation, säger han. För stunden är vi glada med den positionen vi har idag. Alla våra föreningar kan påverka partiet direkt eftersom de i sig själva är partiföreningar.
– Varför behövs ett förbund för HBT-socialdemokrater?
– Dels för att stimulera bildandet av fler utpräglade HBT-föreningar i Sverige, svarar Selin. Och efter att fler föreningar bildats så blev det svårt att säga vem som gentemot partiet centralt skulle föra talan i HBT-frågor. Dessutom tror vi att det är lite lättare att få loss pengar till den verksamhet vi vill bedriva nu när vi bildat ett nationellt förbund.
– Vilka frågor kommer ni jobba med närmast?
– Tre frågor vill jag nämna, svarar Selin. Den första är att lyfta diskussionen om hiv-preventionen. Preventionspolitik inkluderat frågan om smittskyddslagen med dess informationsplikt har försakats under flera år. Dessutom vill vi aktivera frågan om utredningen av lagen om fastställelse av könstillhörighet. S-regeringen tog initiativ till att se över lagarna och betänkandet kom 2007 och sedan har det inte hänt något. Betänkandet var i och för sig i stora delar dålig men det hindrar inte att man kompletterar det eller gör en ny utredning.
Anders Selin kallar dagens lagar som rör transsexuella för ”medeltida”, och nämner kravet på kastration liksom att lagen, trots nuvarande könsneutrala äktenskapslagar, tvingar de gifta som gjort könskorrigerande operation att genomgå skilsmässa.
– Vi kommer även att försöka öka vårt internationella engagemang bland annat genom det europeiska nätverket Rainbow Rose. Men också via kanaler som Palmecentret hitta hjälp och stöd till våra grannar i öst och i andra delar av världen.
Och så lägger han till en fjärde fråga som förbundet skall arbeta med; att förändra attityder;
– I mitt tacktal på kongressen sa jag att jag tycker det är fördjävligt att vi i Sverige skall ha personer som är sexualpolitiska flyktingar i sitt eget land.

– Blir ni nu en hård konkurrent till RFSL nu?
– Nej, nej, svarar Anders Selin. Vi är ett komplement. Det är bra att så många organisationer som möjligt finns och vi har såklart olika profil och inriktning. RFSL skall driva på samtliga partier medan vi skall se till att socialdemokraterna har den bästa hbt-politiken. Vi skall vara en blåslampa och en resurs i partiet.
– Hur har reaktionerna internt i partiet på att ni bildats?
– På förra årets möte då vi bildades så deltog partisekreterare Marita Ulvskog och LOs andre vice ordförande Ulla Lindqvist och vi har haft stor hjälp av partistyrelsen detta första år.
– Hur många medlemmar har ni i förbundet idag?
– Till dags dato är vi knappt 400 medlemmar, vilket kan låta lite, svarar Selin. Men bara för några år sedan var HBT-socialdemokraterna bara en S-förening i Stockholm och nu har vi föreningar på gång i hela Sverige.
Att bilda ett nationellt partipolitiskt hbt-förbund är helt nytt även på det internationella planet, berättar Anders Selin.
– Vad vi vet finns ingen motsvarighet i andra länder, däremot en mer informellt sammansatt grupp som består av hbt-aktivister inom socialdemokratiska partier i hela Europa. De är inte organiserade på samma sätt som vi utan snarare enstaka föreningar och Rainbow Rose är ett tämligen informellt .
– Du har varit ordförande för såväl RFSL–förbundet som Stockholm Pride. Vad är skillnaden mot detta uppdrag?
– Det är en stor skillnad, svarar Selin. Vi är en betydligt mindre organisation som bygger mer på aktivism eftersom vi inte har några anställda. RFSL är politiskt men inte partipolitiskt och en professionell organisation som då jag var ordförande hade 8000 medlemmar. Stockholm Pride handlar inte om dagspolitik utan om att skapa en arena för andra att skapa politik på. Det var huvuduppdraget som Prideordförande. Det jag gör nu är att jobba med dagspolitiken ur ett partipolitiskt perspektiv. Så lite lika men väldigt olika.

Socialdemokraterna på Qruiser