Idag öppnar höstriksdagen i Litauen. Landets parlament, Seimas, kommer då att diskutera ytterligare skärningar av den lag som förbjuder information som barn kan ta del av och som ”agiterar” för homo- bisexualitet och relationer med flera partners via skolor liksom offentliga platser och media.
Den skärpning som lagts fram talar om förbud mot att ”främja homosexuella relationer på offentliga platser”. I en annan paragraf förbjuds även juridiska personer att ”främja” homosexuella relationer. Straffen föreslås bli samhällstjänst, böter eller fängelse.
– Förslaget är et nytt lågvattenmärke för Litauens statligt understödda homofobi, säger Nicola Duckworth från Amnesty International inför öppningen av Seimas höstsession.
– Tjugo år efter att Berlinmuren föll vrider nu Litauens parlament klockan tillbaks genom att påtvinga drakoniska begränsningar för informationsflödet och yttrandefriheten liksom genom att stigmatisera delar av befolkningen.
Duckworth säger också att det ”är svårt att förstå att ett EU-land ens överväger att införa denna typ av lagstiftning”. Amnesty liksom ILGA-Europa fruktar att lagändringarna om de antas ytterligare kommer försvåra för den litauiska hbt-rörelsen att verka i landet liksom öka svårigheterna för hbt-personer att leva i landet.

Grybauskaite vill förändra anti-homolagen Litauisk lag prövas mot konstitutionen Homoseksualumas yra meilė! Homofientlig lag stoppas Press på regeringen om litauisk lag Litauen förbjuder ”hbt-propaganda”