Tre unga män har dömts till döden för påstådd homosexualitet. ”Brotten” skall ha begåtts när de var minderåriga.
Medhi P från Tabiz, Moshen G, från Shiraz och Nemat Safavi från Ardebil har anklagats i tre separata domar för att ha haft sex med andra män. Något datum är inte satt för avrättningarna, men Human Rights Watch uppger att deras advokater fruktar att det kan ske ”när som helst”.
– Att döda människor för vad de gjorde som barn är fel och motbjudande, och att döda dem för påstått homosexuellt beteende är lika fel och motbjudande, säger Leah Whitson från HRW. Den iranska regeringen hånar med dessa dödsdomar sina mest basala skyldigheter när det gäller mänskliga rättigheter.
Mehdi P och Mishen G nekar till anklagelserna och det finns inga personer som vittnat mot dem. Safavi arresterades 16 år gammal 2006 och hans fall prövades i en domstol i Ardebil.
Irans religiösa Sharia-lagar säger att sexualbrott – dit homosexuella kontakter räknas – kan leda till straff först om en bekännelse upprepats fyra gånger eller att vittnesmål getts av fyra män. Det finns dock ett undantag där domare ges möjlighet att döma utifrån sin egen ”bedömning”. I domarna mot Mehdi P. och Moshen G. uppges just en sådan ”bedömning” av skuld ligga till grund för dödsstraffet. I det tredje fallet har HRWs ingen information om grunderna för att dödsstraff utdömts.
Fullbordad sexuell kontakt mellan män, med eller utan penetration, kallas i Iran Lavat och straffas enligt paragraf 111 i landets brottslagstiftning: ”Lavat är straffbart så länge som både den aktive och den passive partnern är mogen, vid sina sinnens fulla bruk, och har handlat av egen fri vilja.”
Tafkhiz, som anger ett sexuellt förspel mellan män, straffas med hundra piskslag för vardera person enligt paragraferna 121-122 i strafflagen. Om brottet upprepas döms den ”skyldige” till döden efter fjärde gången.

Två unga män avrättas i september 2007 i Iran för att de skall ha druckit alkohol och haft sex med varandra.

I paragraf 127 och 134 straffas sexuella kontakter mellan kvinnor. 100 piskslag utdöms men om ”brottet” upprepas en tredje gång döms kvinnan till döden.
Human Right Watch påpekar i sitt krav på att Iran skall ställa in dödsdomarna mot de tre att det i internationella konventioner står att de länder som har kvar dödsstraff endast skall utdöma detta för ”de mest allvarliga brotten”. I ett utslag från 1994, Toonen vs Australien slog FN organet The Human Right Committe fast att lagar som kriminaliserar homosexuellt beteende bryter mot rätten till ett privatliv och skydd mot diskriminering. HRW påpekar även att Irans riksåklagare 2008 meddelande att landet omedelbart skall stoppa dödsstraff för minderåriga så länge det inte rör mord.
– Dessa tre dödsdomar bryter mot löftet att stoppa avrättningar för brott begångna som minderåriga. Löften som upprepade gånger getts av iranska myndigheter, såväl till internationella organisationer som till deras egna medborgare, säger Leah Whitson.

Några av alla nyheter på QX om Iran:

Ahmadinejad: We don’t execute homosexuals 6000 följde Moloudzadehs begravning Makvan Mouloodzadeh avrättades igår Dömd till döden för sexbrott som barn Protest mot dödstraffet i Iran 14-årig pojke avrättad för sex med män Avrättade ynglingar dömdes för våldtäkt Nya dödsdomar mot homosexuella i Iran Protest mot avrättningarna i Iran Protestmöte mot avrättningarna i Iran Två homosexuella ynglingar avrättade i Iran Religiös attack på homosexuella i Iran