Irak

Idag rapporterar exilirakiern Ali Hili talesperson för den brittiska organisationen OutRage och samordnare av ett irakiskt HBT-nätverk att en 14-årig pojke, Ahmed Khalil, avrättats i Bagdad-förorten al-Dura.
Khalil skall enligt de uppgifter Hili fått från vänner i Bagdad ha avrättats på grund av att han haft sex med män.
– Enligt uppgifter från en granne som bevittnade avrättningen av Ahmed från sitt sovrumsfönster, kom fyra uniformerade poliser i en fyrhjulsdriven polisjeep till Ahmeds hus. Grannen såg polisen släpa ut Ahmed ur huset och skjuta honom med två kulor i huvudet och flera i hans kropp, berättar Hili.
Ahmed skall enligt uppgifterna ha anklagats för att ha korrumperat samhället och ha orsakat en skandal. Enligt Hili skall pojken ha tvingats till prostitution på grund av fattigdom. Pengarna från prostitutionen skall ha gått till familjens försörjning.

Hili uppger att det pågår en infiltration i den irakiska poliskåren av den shiamuslimska paramilitära gruppen Badr Trupperna. De önskar tvinga på en fundamentalistisk moralsyn på den irakiska folket.
– Mordet på Ahmed följer ett mönster från Badrs avrättningar av mistsänkta bögar och lesbiska i Irak. Badr använder sina medlemmar i polisen för att utföra den våldsamma homofobi som finna i sharialagarna.
– Inspirerade av shialedaren, ayatolla Ali al-Sistani, som utfärdat en fatwa mot lesbiska och bögar så kidnappar och avrättar Badr de som misstänks för homosexualitet, även små barn.
Förutom homosexuella skall Badr rikta in sig på prostituerade, kvinnor som inte bär slöja, de som dricker alkohol och personer med Sunni-klingande namn.

Rapporter om avrättningar av män som haft sex med män har senaste året kommit även från Iran.
I Iran har rapporter som avrättningar avfärdats genom att hävda att de avrättade våldfört sig på andra män.
OutRage publicerade den 30 april en lista över övergrepp mot homo- och bisexuella män i Iran sammanställd av Simon Forbes och täcker en niomånadersperiod.
I rapporten anger han händelser som: lynchning av iranska säkerhetstrupper och hedersmord i den sydvästra provinsen Khuzestan. Hemliga hängningar i fängelser. Försök att snärja homosexuella iranier via Internet. Ett mönster av att anklaga homosexuella för kidnappning, våldtäkt och pedofili.
Han rapporterar om en publik hägning i Gorgan i november 2005 där brottet var sodomi. I augusti 2005 dömdes två män i Arak till döden för kidnappning och våldtäkt.

Tidigare artiklar om Iran och Irak på QX.se
Två homosexuella ynglingar avrättade i Iran
Protest mot avrättningarna i Iran
Avrättade ynglingar dömdes för våldtäkt
Utvisning av iranier stoppad
Nya dödsdomar mot homosexuella i Iran
Oro för Iraks nya konstitution

http://petertatchell.net/international/iranstatemurder.htm

Källa: Forbes iran-rapport

Publicerad: 2006-05-04 14:42:08