Den italienska nyhetsbyrån AKI uppger idag att 6000 personer följde begravningen av den avrättade 21-årige iraniern Makwan Moloudzadeh.
Han begravdes i den kurd-iranska byn Paveh och en video sägs visa hur 300 bilar kommer till begravningen.
Makwan Moloudzadeh avrättades efter att han dömts till döden för att ha han som 13-åring haft sex med en jämnårig pojke och skall ha våldtagit tre andra jämnåriga pojkar.
I samtal med bloggaren Doug Ireland berättar en iransk journalist som deltog vid rättegången i juni i år att ”de enda vittnen som uppgivit för säkerhetspolisen att de utsatts för våldtäkt drog tillbaks sina vittnesmål och förklarade att dessa lämnats under tortyr.”
Den iranska journalisten Mitra Khalatbari har bevakat rättegången för tidningen Etemade Melli.
Till Doug Ireland sa hon, enligt den artikel som idag publicerats i Gay City News, att Makwan Moloudzadeh under rättegången uppgav att hans medgivande om att han 1999 haft analsex med en pojke skett under tortyr.

Trots att Irans högsta domstol upphävt dödsdomen för en överprövning valde jutistiedepartementet att bekräfta den. Utan att Makwan Moloudzadehs familj eller advokat, Saiid Eghbal, underrättades hängdes han i hemlighet i fängelset i onsdags.
I samtalet med Dough Ireland uppger Mitra Khalatbari att hennes tidning vägrat publicera en kritisk artikel om hur iranska myndigheter hanterat dödsdomen.

Louise Arbour, FNs High Commissioner for Human Rights liksom Amnesty International har i skarpa ordalag fördömt dödsdomen. Arbour uppmanade Iran att respektera internationella konventioner mot att avrätta unga lagöverträdare. Hon är ”mycket oroad” över hur dödsdomen verkställdes trots att vittnesmål dragits tillbaks.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=79728

Källa: Vi säger Nej-klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-12-07 22:48:55