Ännu en hbtq-flykting har fallit på sannolikhetsbedömningen av Migrationsverket. P3 Nyheter rapporterar idag om 16 åriga Naim från Afghanistan. Han är homosexuell och flydde till Sverige där han sökte asyl, men fick avslag.
– Migrationsverket skriver bland annat att Naim inte har kunnat berätta detaljerat kring sina känslor och tankar. Detta trots att det i riktlinjerna står att man ska ta hänsyn till att t.ex. ålder och kulturell stigma kan påverka hur mycket detaljer folk berättar, skriver P3 nyheter på sin hemsida.

Sedan i våras har flera rapporter kommit om tvivelaktiga sannolikhetsbedömningar när det gäller hbtq-asylsökande. I somras skrev QX om Michael Saint Chukwulo från Nigeria som flydde till Sverige efter han sett sin pojkvän bli misshandlad till döds. Väl här fick han avslag på sin asylansökan, ett avslag med slående likheter till Naims.

Migrationsverkets motiveringen var att han inte givit en tillräcklig detaljerad beskrivning av sina inre tankar när han insåg sin läggning. Men även för att han inte själv undersökt om homosexualitet är tillåtet eller inte i Sverige.

Asyljuristen Aino Gröndahl som var Michaels offentliga biträde när han överklagade beslutet beskrev den typen av avslagsmotiveringar som juridiskt ohållbara.
– När man gör trovärdighetsbedömningar så ställer man väldigt detaljerade frågor och kräver att en hbtq-person ska ge en verbal beskrivning av vad de kallar för ”sin inre process” när man insåg sin läggning. Det är orimligt att kräva det av en flykting som har tvingats dölja sin sexuella läggning i hela sitt liv, sa Gröndahl till QX efter avslaget.

Lyssna på P3 Nyheters granskning här!