Evan Young skulle den 16 maj hålla ett examenstal inför skolkompisar, lärare och andra åskådare på Twin Peaks Charter Academy High School i Longmont, Colorado. Men när skolledningen fick reda på att han planerade att komma ut i talet så stoppades han. Skolans rektor sa att talet skulle ”bryta mot examensfirandets allvar och att det stred emot skolans uppdrag.” Dessutom ringde rektorn hem till Evans föräldrar och berättade om talet och outade därmed artonåringen för päronen!

Evans föräldrar blev överraskade, men inte upprörda över sonens planerade utkomst. Men även om de stöttade sin son så kunde de hålla med om att komma ut i ett examenstal inte var det bästa sättet att göra det på.
Men Evan Young stod på sig och mailade rektorn 24 timmar innan han skulle hålla talet och sa att tänker inte plocka bort komma-ut-biten och att rektorn snarast skulle återkomma om han hade några frågor. Rektorn valde då att helt plocka bort Evan Young ur examensprogrammet och det fick Evan och hans familj reda på samtidigt som examensfirande inleddes på skolan.

Evan Young fick dock möjlighet att hålla sitt examenstal i sin helhet under en välgörenhetsinsamling i närliggande storstaden Boulder inför ett hundratal människor. Flera amerikanska politiker närvarade och hyllade Evan för hans mod, bland annat Jared Polis, som är den första öppet homosexuella kongressmannen med barn.

Young berättar i sitt tal om en tjej som han försökt att uppvakta men att han varit attraherad av män så länge han kan minnas. I talet berättar han också att han twistat med sig själv huruvida han skulle berätta att han är gay eller inte ”för att de som lyssnar inte ska se på honom annorlunda”. Men sedan berättar han att han inte ska resonera så. För om det är något han lärt sig på den här skolan så är det att man kan vara vänner även om man inte alls håller med varandra i olika saker.

Men med facit i hand kan vi ju konstatera att denna öppenhet inte gällde skolledningen…

Här är Evan Youngs tal:

We can disagree with each other and still respect each other.

Publicerat av Ashton Kutcher den 17 juni 2017