Vid en träff på riksdagen idag presenterade Nyamko Sabuni och Birgitta Ohlsson folkpartiets ”liberala agenda” i hbt-frågor.
I ett tiopunktsprogram vill partiet som första krav se en nationell handlingsplan mot hatbrott, en fråga som partiet även lyfte under tisdagen vid ett seminarium med frilansjournalisten Facundo Unia och riksdagsledamoten Barbro Westerholm.
Folkpartiet vill på det familjepolitiska området att två kvinnor som blir föräldrar med hjälp av insemination skall kunna bekräfta föräldraskapet på samma villkor som heterosexuella. Frågan om surrogatföräldraskaps vill man ha utredd för de barn som föds i andra länder. Men man motsätter sig att göra det som även kallas ”värdmödrskap” tillåtet i Sverige. ”Det finns många etiskt svåra frågor förknippade” med att låta en kvinna bära en annan kvinnas och mans biologiska barn, menar de. Partiet kräver även att ensamstående kvinnor skall kunna få hjälp med insemination.
Det tredje området partiet sätter på sin agenda är att arbeta fram en europeisk lagstiftning mot diskriminering som inte enbart omfattar arbetsmarknaden. Folkpartiet vill även utvidga grundlagens skydd mot diskriminering till att omfatta transpersoner.
På EU-området vill man förutom stärkt diskrimineringsskydd även ge unionen muskler i form av ekonomiska sanktioner om kränkningar av hbt-personer sker i medlemsländerna.
En utvärdering av hur utlänningslagens skydd för de som söker asyl i Sverige tillämpas i parktiken och genomförande av en internationell konferens om hbt-personers mänskliga rättigheter är ytterligare områden där partiet vill driva på.
I samband med presentationen av 10-punktsagendan betonade integrations- och jämställdhetsminister Sabuni hatbrotten.
– Hatbrotten är ett hot mot människors självklara rätt att leva ett värdigt liv i öppenhet och trygghet. Lagen om hatbrott ska tydligt inkludera transpersoner, och brotten behöver utredas effektivare. I dag varierar det alldeles för mycket mellan olika delar i landet.
EU-minister Birgitta Ohlsson la naturligt nog tonvikten på just EU-frågorna.
– Ingen hbt-person i Europa ska behöva få sina rättigheter kränkta. Därför vill vi att EU-kommissionen ska kunna säkerställa att det får ekonomiska konsekvenser om ett medlemsland grovt kränker minoriteters rättigheter. Då sätter man in trycket på en punkt där det känns – i plånboken.

Helena Sigfridsson (mp)

Idag la även Miljöpartiet i Stockholms läns landsting fram sina krav på det landstingspolitiska området. Även här handlar det om familjepolitik och då först och främst sjukvårdspolitiska frågor.
Miljöpartiet vill öppna för bägge kvinnorna i ett förhållande att ges tillgång till IVF-behandling. Idag är det endast en av kvinnorna i en relation som kan få hjälp av sjukvården., Detta menar Miljöpartiet är utslag av heteronormativitet och man vill se ett initiativ från Stockholm för att få en nationell policy som gör att IVF-behandling är lika oavsett var man bor i landet. Utbildning av barnmorskor i olika familjebildningar och möjlighet till första natten-garanti på BB när fler än två föräldrar är inblandade är andra krav från partiet,
Det HBT certifiering som RFSL idag arbetar med vill Miljöpartiet se till att den utökas så att alla landstingets mottagningar skall kvalificera för denna. Och partiet vill även ”hbtq”-certifiera hela Stockholms läns landsting, I samband med detta vill partiet se ett utökat samarbete med såväl RFSL som RFSU.
Partiet är bekymrat över hur rutinerna för hur nyfödda med oklar könstillhörighet hanteras och vill se till att verksamheten på Astrid Lindgrens Barnsjukhus där dessa barn omhändertas utvecklas och att kunskapsbaserade rutiner blir ”väl förankrade”. Man vill också stärka specialistkompetensen när det gäller könskorrigering.
Den psykiska hälsan är ett område som partiet vill lyfta i sin landstingspolitiska plattform för Stockholm grundat på att psykisk ohälsa är vanligare bland unga hbtq-personer och partiet uttrycker ett krav om att ”värna” Venhälsan och Noaks Ark liksom LAFA, Landstingets egen verksamhet för sex- och samlevnadsarbetet.
– Vården är eftersatt för hbtq-personer. Inte minst i bemötandet kring familjebildning finns det gamla strukturer kvar, säger Helene Sigfridsson, (MP) landstingskandidat, som under onsdagen också deltar i RFSLs landstingspolitiska debatt ”Folkhälsa för hbt-personer” i Pride House.
Hon går även till angrepp på det folkpartistiska landstingsrådet Birgitta Rydberg som efter att DO Katri Linna på DN Debatt kritiserat diskriminering av hbt-personer i vården betonat vikten av att i utvärderingar även inkludera homo-bisexuella och transpersoners erfarenheter
– Om Folkpartiet vill få till ett bättre bemötande förstår jag inte varför Birgitta Rydberg varken infört någon hbtq-policy eller sett till att fler mottagningar HBT-certifierats under mandatperioden, säger Helene Sigfridsson.

* HBTQ.
Miljöpartiet använder begreppet hbtq som också börjat användas allt flitigare av den hbt-politiska rörelsen i Sverige. H står för homosexuell, b för bisexuell, t för transperson och q för queer.
I Norge används begreppet lhbt – där L står för lesbisk och i Danmark används begreppet lgbt eller hbt. I Finland har Pride-rörelsen utökat till att säga hbtiq där I står för intersexuell.