EU-parlamentarikern Johan Nissinen, som medverkade i SvTs program SD-Bögar, utlovade inför Stockholm Pride förra året en motion till kommande landsmöte för Sverigedemokraterna. 22 punkter för en hbt-vänlig politik ville han presentera. Det blev ett förslag om kortare köer i transvården, innan han meddelade att det någon motion inte kunde läggas fram på landsmötet.

När valsedeln för Sverigedemokraterna i EU-valet presenterades tidigare i år, så var det uppenbart att deras EU-parlamentariker inte längre hade politiskt stöd. Han placerades på plats 12. Istället blev en annan av partiets mer namnkunniga namn, tidigare centerpartisten och öppet homosexuella Dick Erixon som tog plats bland topp tre.

I början av maj meddelade Johan Nissinen vid en pressträff att han nu istället kommer ställa upp för tidigare kristdemokraten Sara Skyttedals och tidigare socialdemokraten Jan Emanuels projekt Folklistan. Ett projekt som även artisten och debattören Alexander Bard nyligen hyllat som ”suveränt bästa initiativet i svensk politik” med två partiledare som han ”litar på till 100%”.

Expressen sände från pressträffen där Sara Skyttedal lyfte att hon, som petats av sitt parti tidigare Kristdemokraterna, samarbetat med Johan. Nissinen i EU-parlamentet kring det svenska snuset och frpgro kring miljö- och klimat.

Nissinen beskrev Folklistan som. en ”folkrörelse som kommer göra skillnad och fokusera på sakpolitiken”. Just nikotin/snus, EPA-traktorer och miljöfrågor är det Nissinen kommer fokusera på framkom vid pressträffen.